Hoeveel meer betaalt ervaring in de zorgsector?

nieuws Hoeveel een verpleegkundige verdient, hangt onder andere af van de anciënniteit. Wij praatten met drie verpleegkundigen van het Kortrijkse az groeninge over hun loon: een jonge starter, een verpleegkundige met tien jaar ervaring en één die al twintig jaar in het vak staat. De klassieke loonbarema's in de gezondheidszorg zijn gebaseerd op diploma's, en op het idee dat medewerkers tot aan hun pensioen dezelfde job blijven doen. Het if.ic, dat professioneel advies geeft aan sociale partners, werkt aan een functieclassificatie die op basis van de taken en verantwoordelijkheden van elke job de diversiteit in subsectoren en functies weerspiegelt.

Loon naar werken, of naar diploma?

De functieclassificatie vormt een objectief kader voor correcte loonverhoudingen, maar is slechts een fundament waar nog verder op gebouwd moet worden. 'We hebben 205 functies beschreven, geanalyseerd en ingedeeld, procedures opgesteld en de vorming voorbereid', vertelt if.ic-coördinator Didier Martens.

'Het sluitstuk zijn nu de lonen en barema’s, en daaraan zijn de sociale partners de laatste hand aan het leggen. Nu de regering er is, is het wachten op het nieuwe sociaal akkoord.'

Starter vs. ervaring

Hoeveel meer betaalt 10 jaar ervaring in de zorgsector? We vroegen het 3 verpleegkundigen van het Kortrijkse az groeninge ...

Lees ook:

Laatst bijgewerkt: mei 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram