Krachtige methode verbetering hormoonvrije vruchtbaarheidsbehandeling ontdekt

123-ivf-vruchtbaarh-labo-170-08.jpg

nieuws Voor onvruchtbare koppels was IVF voor lange tijd de oplossing om kinderen te krijgen. Nu hebben Australische en Belgische (UZ Brussel en VUB) onderzoekers ontdekt hoe ze de kansen van een vrouw op een zwangerschap kunnen verbeteren met een minder invasief en goedkoper alternatief. De ontdekking, die al preklinische testen ondergaan heeft, gebruikt geen hormonale medicijnen, maar groeifactoren om de bestaande vruchtbaarheidsbehandeling in-vitro maturatie (IVM) te verbeteren. Het resultaat is een verbeterde eicelkwaliteit en een toename van 50% in de ontwikkeling van de embryo’s.
De verbeterde IVM behandeling is nog niet goedgekeurd en is dus nog niet beschikbaar voor de patiënt.

Grote impact
Een internationale onderzoeksgroep, geleid door Professor Robert Gilchrist van de UNSW (University of New South Wales, Sydney, Australië), heeft het IVM proces verbeterd door een combinatie van een groeifactor (cumulin) en cAMP-modulators toe te voegen aan de eicellen.

“Het doel van ons onderzoek is om de natuurlijke processen tijdens de eicelrijping zo goed mogelijk te herstellen”, zegt professor Gilchirst van het UNSW. “We hebben aangetoond dat het mogelijk is om de eicelkwaliteit en de ontwikkeling van het embryo te verbeteren zonder hormonale medicijnen, maar door het gebruik van krachtige groeifactoren die de eicel voortbrengt.” De nieuwe techniek, die momenteel nog op de goedkeuring van het US Food and Drug Administration wacht, is het resultaat van een 15 jaar lang onderzoek en een partnerschap tussen Professor Gilchrist, University Adelaide, UZ Brussel & VUB en Cook Medical.

Deze ontwikkeling heeft een grote impact voor de vruchtbaarheidsbehandelingen wereldwijd. Terwijl vrouwen voor standaard in-vitro fertilisatie (IVF) follikelstimulerende hormonen (FSH) moeten innemen om de groei van de eicel te bevorderen vooraleer ze uit de baarmoeder gehaald worden, worden de eicellen bij in-vitro maturatie (IVM) al in een onrijp stadium verwijderd. Vervolgens worden ze in de celcultuur ondergebracht om zo tot ontwikkeling te komen. Ook al is het gebruik van hormonale medicijnen een bewezen vruchtbaarheidsbehandeling, zorgt het toch voor een significant ongemak voor de patiënt, medische complicaties en hoge kosten.

Nog niet goedgekeurd
In gepubliceerd onderzoek toonden experimenten de nieuwe techniek bij varkens. Daar was er een verbetering in eicelkwaliteit en in de ontwikkeling van de embryo te zien, in vergelijking met de bestaande IVM-methode. In een preklinische proef met menselijke eicellen, geleid door prof. dr. Johan Smitz (UZ Brussel en VUB), hebben onderzoekers een gelijkaardige verbetering gezien van de eicelkwaliteit en een toename van 50% in de ontwikkeling van de embryo.

Deze nieuwe techniek is een belangrijke stap. Ook al is de verbeterde IVM behandeling momenteel nog niet beschikbaar als behandeling, zal het, eens het goedgekeurd wordt voor klinische praktijk, vermijden dat de vrouw zichzelf hoge dosissen hormonen moet toedienen. Het belangrijkste is dat deze techniek de vrouw dezelfde kansen geeft om zwanger te worden als met hormonaal gestimuleerde IVF.
Prof. dr. Michel De Vos (UZ Brussel) meldt ook dat het gebruik van IVM het risico op het Ovarieel Hyperstimulatie Syndroom (OHSS) vermindert tot nul. “Ook jonge vrouwen met een kinderwens die voor kanker behandeld worden en meestal geen tijd hebben om hun eitjes te doen invriezen, zullen baat hebben bij deze ontdekking,” zegt prof. dr. De Vos.

De onderzoekers bestuderen momenteel of deze nieuwe techniek geen invloed heeft op de gezondheid van het kind op lange termijn.
Het onderzoek werd gesubsidieerd door de National Health and Medical Research Council of Australia, de Vlaamse Overheid, het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO), het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO) en door onderzoeksbeurzen van Cook Medical. Het wordt voorgesteld op de Annual Scientific Meeting of the Society for Reproductive Biology on the Gold Coast, Queensland, Australië.

• Een video over het onderzoek is hier beschikbaar: https://youtu.be/5xnBXWOdwT0
• Het gepubliceerde onderzoek vindt u hier: http://www.jbc.org/content/early/2015/08/08/jbc.M115.671487

Meer info op www.uzbrussel.be en www.oncofertiliteit.be.


Laatst bijgewerkt: september 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram