Sneller en beter zwanger worden

nieuws Het UZ Gent start met preconceptionele consultaties. Dit zijn speciale raadplegingen voor koppels die in de nabije toekomst zwanger willen worden. Doel van de consultaties is om zwangerschappen in de best mogelijke omstandigheden te laten starten en om problemen tijdens de zwangerschap zoveel mogelijk te vermijden.
"Een groeiend aantal koppels doet beroep op infertiliteitscentra omdat zwanger worden niet spontaan lukt binnen een tijdspanne van ongeveer een jaar. Niet al deze koppels hebben echter nood aan hormonale stimulatie of in vitro fertilisatie", aldus dr. Ilse Delbaere, vroedvrouw binnen de Vrouwenkliniek van het UZ Gent. "Bij een aantal van hen volstaan aanpassingen in de levensstijl om de vruchtbaarheid te verbeteren. Een lichte gewichtsafname bij de vrouw kan bijvoorbeeld een belangrijk effect hebben op de vruchtbaarheid en zwangerschapsuitkomst. Tijdens de consultatie krijgen de koppels informatie over een gezonde levensstijl en hulp om die gezondere gewoontes ook effectief toe te passen."

Naast het voorkomen van vruchtbaarheidsproblemen heeft de preconceptionele consultatie ook tot doel om de prille zwangerschap in optimale omstandigheden te laten verlopen. Zwangere vrouwen gaan gemiddeld tussen de 6de en 8ste week van de zwangerschap voor het eerst op prenatale controle. De belangrijkste vitale organen van een foetus zijn echter al volgroeid in de 15de zwangerschapsweek. Het embryo is het meest kwetsbaar in de eerste 8 weken van de zwangerschap, dus voor de start van de prenatale raadplegingen. Het is dus van groot belang dat de toekomstige moeder in goede algemene gezondheid verkeert op het moment van de conceptie. De preconceptionele consultatie heeft tot doel om bestaande maternale aandoeningen te stabiliseren en genetische voorgeschiktheid voor bepaalde ziektes te herkennen vóór de zwangerschap. Bepaalde infectieziekten kunnen aangeboren afwijkingen teweeg brengen bij het ongeboren kind, vooral bij besmetting tijdens het eerste trimester. Voor sommige van deze ziekten zijn vaccinaties beschikbaar en een aantal andere kunnen voorkomen worden door contact met ziektedragers te vermijden. Tijdens de preconceptionele consultatie krijgen de koppels hierover informatie en wordt de vaccinatiestatus van de toekomstige moeder gecontroleerd. Iedere vrouw krijgt ook een voorschrift voor foliumzuur. Als de vrouw deze vitamine voor de conceptie inneemt, daalt de kans op neurale buisdefecten (zoals spina bifida of open ruggetje) bij het kind namelijk drastisch.

Info
De preconceptionele consultaties van het UZ Gent vinden elke week plaats op dinsdagnamiddag in de Vrouwenkliniek (P3) van het UZ Gent (enkel op afspraak, tel. 09 332 37 82 of 09 332 37 83). De consultaties starten op 5 januari 2010.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram