Is cola slecht voor de sperma-kwaliteit?

nieuws Volgens Deense onderzoekers vermindert de kwaliteit van het sperma bij mannen die minstens één liter cola per dag drinken. Met name vermindert het aantal zaadcellen in hun sperma met ongeveer 30%. Dit geldt niet alleen voor cola, maar voor alle dranken die caffeine bevatten, zoals bv. ook de energiedrankjes. Het onderzoek werd gepubliceerd in het American Journal of Epidemiology.

De onderzoekers ondervroegen 2554 Denen van 18 jaar naar hun drink- en eetgewoonten. De mannen die geen cola dronken hadden een betere spermakwaliteit – zo’n 50 miljoen zaadcellen per milliliter sperma. De 93 mannen uit het onderzoek die dagelijks meer dan een liter cola per dag dronken, hadden slechts 35 miljoen zaadcellen per milliliter.

De cafeïne in cola lijkt niet de oorzaak, want bij koffie werd dit effect niet gevonden. Mogelijk spelen andere ingrediënten van cola een rol. Bovendien bleek dat mannen die veel cola dronken ook vaker junkfood aten en minder groente en fruit. De vraag is dus of de verminderde kwaliteit van hun sperma wordt veroorzaakt door de cola of door ongezonde voeding. Verder onderzoek moet uitwijzen of de ongezonde levensstijl van mannen die veel cola drinken de boosdoener is.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram