Geen leeftijdsgrens voor mannen bij IVF of ICSI

nieuws Er zijn bij IVF of ICSI geen medische of psychosociale argumenten voor een leeftijdsgrens bij de man. Dit stellen artsen van het UMC St Radboud in Nijmegen in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. ICSI is de vorm van IVF, waarbij een zaadcel, afkomstig uit sperma of uit de bijbal, onder de microscoop rechtstreeks in een eicel wordt geïnjecteerd. Dit gebeurt vooral als de oorzaak van de onvruchtbaarheid van het paar bij de man ligt .
Sommige IVF-klinieken hanteren voor de man een leeftijdsgrens, die varieert tussen de 55 en 65 jaar. Is dit terecht, of is het eigenlijk leeftijdsdiscriminatie?
Om te beginnen keken de Nijmeegse onderzoekers naar de kwaliteit van het sperma. Zij vonden dat er weliswaar met het stijgen van de leeftijd wat meer afwijkingen in de chromosomen van zaadcellen voorkomen, maar de individuele kans op een kind met een aangeboren afwijking is bij oudere vaders nauwelijks groter dan bij jonge vaders, en in absolute zin nog zeer klein. Het is denkbaar dat dit anders is, wanneer, zoals bij ICSI, de natuurlijke zaadselectie ontbreekt, maar daar zijn tot nu toe nu geen aanwijzingen voor.
Ook keken de onderzoekers naar psychosociale factoren. Een kind met een oudere vader zou zich een buitenbeentje kunnen voelen. De kans dat een oudere vader overlijdt voordat zijn kind volwassen is, is reëel. Ook zijn er in deze gezinnen vaker echtscheidingen. Niettemin vonden de onderzoekers geen bewijs, dat het opgroeien bij een vader die de vijftig gepasseerd is, nadelig is voor de psychosociale ontwikkeling van een kind. Voor een opgroeiend kind is de belangrijkste factor een goede, stabiele relatie met tenminste één ouder of verzorger.
Eén van de onderzoekers, hoogleraar vruchtbaarheidsstoornissen prof.dr. Didi Braat, zegt dan ook: ‘Fertiliteitsartsen moeten de autonomie van ouders die een kind willen, respecteren en voorkómen dat er leeftijdsdiscriminatie ontstaat. Daarom moeten we voor mannen geen leeftijdsgrens meer hanteren. De arts moet het paar wel vertellen, dat er, naarmate de man ouder is, een licht verhoogde kans bestaat op een aangeboren afwijking bij het kind.’
Voor vrouwen hanteren de Nederlandse IVF-centra een maximale leeftijd van rond de 41 jaar. Daaraan liggen medische redenen ten grondslag. Boven die leeftijd is de effectiviteit van de behandeling klein.

bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram