Borstkanker in zes minuten op te sporen met ademtest

Laatst bijgewerkt: april 2022

nieuws Een sneltest voor borstkanker kan mogelijk mammogram vervangen in bevolkingsonderzoek. Met een ademtest kan in slechts zes minuten effectief worden vastgesteld of vrouwen borstkanker en/of een abnormaal mammogram (een röntgenfoto van de borsten) hebben. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door onder andere onderzoekers van Maastricht UMC+ en Maastro Clinic. De sneltest is veilig en pijnloos. De resultaten verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.

De wetenschappers onderzochten de ademtest, ontwikkeld door het Amerikaanse Menssana Research, bij 244 vrouwelijke deelneemsters aan het onderzoek. Daarvan ondergingen 130 vrouwen een screeningsmammogram, waarvan 93 met een normaal resultaat en 37 hadden een afwijkende scan. Bij 114 vrouwen werd een weefselbiopt genomen van een tumor, daarvan hadden er 35 borstkanker en 79 een goedaardige tumor. Allen deden vervolgens de ademtest die gebaseerd is op het meten van zogenoemde vluchtige organische stoffen in uitademingslucht. Vrouwen met borstkanker produceren een ander profiel van deze stoffen dan gezonde vrouwen.

Met bijna honderd procent zekerheid was de test in staat om borstkanker uit te sluiten. Gezonde deelneemsters hadden in bijna alle gevallen dan ook een normale ademtest. De test sloot tevens een afwijkend mammogram bij deze vrouwen uit. Daarmee kan een dergelijk belastend onderzoek bij deze groep vrouwen in de toekomst zeer waarschijnlijk achterwege blijven. In het geval van een positieve ademtest werd in bijna tachtig procent van de gevallen ook borstkanker herkend. Bij een positieve ademtest dienen er aanvullende onderzoeken plaats te vinden ter bevestiging of uitsluiting van borstkanker.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
Meest gelezen
volgopfacebook

volgopinstagram