Ook volwassenen kunnen ADHD hebben

123-tek-hers-ADHD-170_07.jpg

nieuws Vele volwassenen lijden aan aandachtsproblemen, impulsiviteit en hyperactiviteit (ADHD), maar zijn zich daarvan niet bewust. Naar schatting zouden 3 à 4 volwassenen op 100 ADHD hebben. De symptomen worden vaak verkeerd geïnterpreteerd als symptomen van stress. Vaak werden volwassenen met ADHD tijdens hun kindertijd nooit gediagnosticeerd met ADHD.

Aandachtstekort wordt gekenmerkt door: moeite hebben om de aandacht ergens bij te houden (concentratieproblemen), fouten maken door achteloosheid, makkelijk afgeleid worden, vaak niet bij de zaak zijn, het moeilijk kunnen ordenen van activiteiten, er moeilijk in slagen iets af te werken, vergeetachtig zijn, aanwijzingen niet goed opvolgen en vaak dingen kwijtspelen.
Hyperactiviteit wordt gekenmerkt door: overbeweeglijkheid (met handen of voeten of met het hele lichaam), moeilijk kunnen blijven zitten. Bij kinderen uit zich dit in moeilijk rustig kunnen spelen, vaak overal op klimmen en voortdurend rondrennen, de drang om voortdurend te praten. Bij volwassenen uit zich dit meer door een innerlijk gevoel van rusteloosheid, niet kunnen ontspannen, moeilijk kunnen blijven zitten en constant in de weer zijn.
Impulsiviteit wordt gekenmerkt door: handelen zonder na te denken over de gevolgen, moeilijk dingen kunnen uitstellen of de beurt afwachten, anderen onderbreken, al een antwoord geven vooraleer de vraag volledig gesteld is, spanning en sensatie zoeken.

De onderstaande vragenlijst is een beginpunt om u te helpen de tekenen of symptomen van volwassen ADHD te herkennen, maar is niet bedoeld als een vervanging voor een consultatie met een arts of psychiater.
Deze vragenlijst, Adult Self-Report Scale-V1.1 (ASRS-V1.1), is bedoeld voor personen die ten minste 18 jaar oud zijn.

1. Hoe vaak hebt u problemen om de details van een project af te handelen, nadat u de meest interessante onderdelen van het project hebt voltooid?

Nooit 0
Zelden 0
Soms 1
Vaak 1
Zeer vaak 1


2. Hoe vaak hebt u problemen om een complexe taak goed te organiseren?
Nooit 0
Zelden 0
Soms 1
Vaak 1
Zeer vaak 1

3. Hoe vaak hebt u problemen om zich afspraken of verplichtingen te herinneren?
Nooit 0
Zelden 0
Soms 1
Vaak 1
Zeer vaak 1

4. Hoe vaak vermijdt u een taak of stelt u een taak uit, indien voor deze taak goed moet worden nagedacht?
Nooit 0
Zelden 0
Soms 0
Vaak 1
Zeer vaak 1

5. Hoe vaak gebeurt het dat u uw handen en voeten niet stil kunt houden wanneer u een lange tijd moet blijven zitten?
Nooit 0
Zelden 0
Soms 0
Vaak 1
Zeer vaak 1

6. Hoe vaak voelt u zich overactief en gedreven om iets te doen alsof u door een motor wordt aangedreven?
Nooit 0
Zelden 0
Soms 0
Vaak 1
Zeer vaak 1

Vier of meer punten wijzen op symptomen die ook de symptomen van volwassen ADHD kunnen zijn. Wellicht is het aangewezen dat u met een arts bekijkt of er al dan niet iets aan de hand is.


Laatst bijgewerkt: augustus 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram