Calciumsupplement versterkt de botten niet

Laatst bijgewerkt: oktober 2015
123-melk-kaas-produkt-voed-170-03.jpg

nieuws Ouderen die een calciumrijk dieet volgen of calciumsupplementen innemen (kalktabletten), krijgen geen sterkere botten. Dat is het besluit van twee studies in Nieuw-Zeeland gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ).

De studie analyseerde alle relevante wetenschappelijke onderzoeken over de impact van calcium uit de voeding of uit supplementen op de botdensiteit (botsterkte) en op het voorkomen van botbreuken (vooral pols, heup, wervels) bij (gezonde) vijftigplussers. Blijkt dat calciumtabletten of een calciumrijke voeding (met melk, yoghurt etc) nauwelijks enige invloed heeft op de botdichtheid of het voorkomen van botbreuken bij gezonde ouderen. Bij ouderen in een woonzorgsector met een aangetoond tekort aan vitamine D, bleek er wel een gunstig effect.

De onderzoekers besluiten dat gezonde ouderen met een normaal eetpatroon en die geregeld bewegen, geen calciumsupplementen moeten nemen. Wij hebben ongeveer 1 g calcium per dag nodig, wat met een normale voeding vrij gemakkelijk gehaald wordt. Calcium zit onder meer in melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Voor ouderen die via hun voeding onvoldoende calcium binnenkrijgen, kunnen supplementen wél zinvol zijn.

http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4183
http://www.bmj.com/content/351/bmj.h4580
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram