We krijgen te weinig vitamine A en D via onze voeding

123-vr-vitam-pil-water-02-19.jpg

nieuws

Onderzoek van de Universiteit Gent samen met het federale onderzoekscentrum Sciensano toont dat de Belgische bevolking te weinig vitamine A en D binnenkrijgt via voeding. 

Vitamine A
Een gevarieerde en evenwichtige voeding levert normaal gezien voldoende vitamine A. Maar bij sommige groepen is er sprake van een tekort, vooral jongeren (37%), zwangere vrouwen (32%) en vrouwen die borstvoeding geven (67%). Genoeg vitamine A innemen is belangrijk voor het zicht, de voortplanting, de embryonale ontwikkeling, de groei en de immuniteit.

Extra vitamine A uit supplementen of voeding te gaan verrijken met vitamine A raden de onderzoekers sterk af. De veiligheidsmarge tussen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine A en de maximale toelaatbare inname is zeer klein. Je kan dus al snel te veel vitamine A binnenkrijgen. En dat is ook gevaarlijk voor de gezondheid. Vooral zwangere vrouwen moeten opletten met te veel vitamine A, omdat dat aanleiding kan geven tot aangeboren afwijkingen bij het kind.

Vitamine D
Vitamine D wordt voornamelijk aangemaakt in de huid onder invloed van de zon. Wie weinig in de zon komt, neemt best vitamine D in via voeding, verrijkte voeding en supplementen. Het merendeel van de Belgische bevolking neemt echter te weinig vitamine D in via deze voedingsbronnen: slechts ongeveer een derde van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Toch blijkt een vitamine-D-verrijking van voedingsproducten een veelbelovende strategie is om een voldoende vitamine-D-inname van de Belgische bevolking te verzekeren. Ondanks te tekorten, neemt slechts 25 procent van de bevolking vitamine-D-supplementen. 

Supplementen met vitamine D zijn vooral belangrijk bij jonge kinderen voor wie directe blootstelling aan de zon wordt ontraden. Moedermelk bevat immers nagenoeg geen vitamine D. Aan kunstmelk wordt wel vitamine D toegevoegd, maar nog altijd minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Bij de zuigelingen die vitamine-D-supplementen innemen, neemt 26 procent echter te veel vitamine D in. De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan kinderen een vitamine-D-supplement aan van 10 microgram per dag. Ook dat kan slecht zijn voor de gezondheid.

Ook zwangere vrouwen nemen beter extra vitamine D in, omdat een tekort aan vitamine D tijdens de zwangerschap aanleiding kan geven tot een vertraging van de groei en skeletafwijkingen bij het kind. De studie toont aan dat 13 procent van de zuigelingen die borstvoeding krijgen, 31 procent van de zuigelingen die kunstmelk drinken, en ongeveer 30 procent van de zwangere vrouwen geen vitamine-D-supplement innemen.

Bron: 
www.ugent.be/nl/actueel/vitamine-a-d-voeding-onderzoek.htm
www.sciensano.be/nl/pershoek/we-nemen-te-weinig-vitamine-a-en-d-onze-voeding


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram