Vitaminepillen doen waarschijnlijk meer kwaad dan goed

123-vit-min-caps-pil-170_12.jpg

nieuws Vitaminesupplementen of antioxidanten (beta-caroteen, vitamine A, C en E en selenium) verhogen de kans op vroegtijdige sterfte en dit zowel bij gezonde mensen als bij mensen met bepaalde chronische aandoeningen (zoals hart- en vaatziekten). Dat blijkt uit een analyse van 78 wetenschappelijke onderzoeken door de internationale Cochrane Collaboration waarbij in totaal bijna 300.000 mensen waren betrokken. Het sterftecijfer bij mensen die vitaminesupplementen namen bedroeg 10,5% tegenover 9,5% bij mensen die geen vitaminepillen slikten. Vooral beta-caroteen, vitamine E en hoge dosis vitamine A hadden een negatief effect, selenium en vitamine C daarentegen hadden geen negatief effect.

Volgens de onderzoekers kunnen dergelijke vitaminesupplementen dus niet aangeraden worden.
Cochrane Database of Systematic Reviews 2012, Issue 3. Art. No.: CD007176. DOI: 10.1002/14651858.CD007176.pub2

Anderzijds bleek uit een recente grootschalige Amerikaanse studie (gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association) bij mannen ouder dan 50 jaar die dagelijks een vitaminepil (met vitamine E en selenium) slikten, dat zij iets minder kans hadden om over een periode van 11 jaar kanker te krijgen (1,3 minder kankers per 1000 mannen of een vermindering met 8%) in vergelijking met mannen die geen vitamines namen.
Opgesplitst naar types kanker, zoals prostaat-, colon- en longkanker, bleek er echter merkwaardig genoeg geen positief effect te zijn. Ook wat sterfte ten gevolge van kanker betreft, was er geen verschil.

Een tweede studie ging bij dezelfde groep mannen na of de vitaminepil een positief effect had op de kans op hart- en vaatziekten. Dat bleek niet het geval te zijn.


Laatst bijgewerkt: december 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram