Vitamine D en heupfracturen

nieuws Oudere vrouwen met hogere vitamine-D-gehaltes in het bloed lopen minder risico op een heupfractuur. Volgens een Amerikaanse onderzoek ondersteunt deze bevinding de idee dat de inname van vitamine-D-supplementen een eenvoudige en goedkope manier is om heupfracturen te voorkomen.
Vitamine-D-tekorten komen regelmatig voor bij ouderen, zeker tijdens de wintermaanden. Volgens de onderzoekers kan vitamine D op verschillende manieren beschermen tegen botfracturen: niet alleen door een botverstevigend effect maar ook omdat vitamine D het evenwicht en de spierkracht zou bevorderen, wat nuttig kan zijn in de valpreventie.
De onderzoekers vergeleken 400 vrouwen die werden getroffen door een heupfractuur met een controlegroep van 400 vrouwen. Alle vrouwen namen deel aan de Women's Health Initiative Observational Study. Zij waren postmenopauzaal en namen geen oestrogeen, noch andere medicatie die de botopbouw kan beïnvloeden. De gemiddelde concentratie vitamine D bleek significant lager in de heupfractuurgroep: 55,95 nmol/l versus 59,60 nmol/l bij de controlegroep.
(Annals of Internal Medicine, 2008;149:242-50)

Lees ook: Heeft een 50-plusser meer vitamines en mineralen nodig?


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram