Te weinig vitamine D in multivitamines peuters

123-inhoud-vitaminD-10-17.jpg

nieuws

Bijna de helft van multivitamines voor peuters bevat (veel) te weinig vitamine D en drie producten hebben een onaanvaardbaar hoge dosis vitamine A of foliumzuur. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond van 37 multivitamines bedoeld voor kinderen tot 4 jaar. 
Het advies voor deze groep is om dagelijks 10 microgram vitamine D bij te slikken om een zeldzame botziekte, rachitis, te voorkomen. Veel producten blijken minder dan die aanbevolen hoeveelheid te bevatten. Bijna de helft van de producten bevat te weinig vitamine D. Dan moet je bovenop de multivitamine ook nog extra vitamine D pillen of druppels geven. 

Daarentegen bevat een enkele multivitamine te veel vitamine D. Ook veel andere vitamines en mineralen zijn regelmatig in een onnodig hoge dosering aanwezig. Slechts de helft van de multivitamines bevat ijzer, terwijl van dit mineraal nou juist weleens tekorten voorkomen. Informatie op etiketten is vaak verwarrend. Fabrikanten moeten de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per vitamine of mineraal voor volwassenen op een etiket vermelden. Maar kinderen hebben vaak veel minder nodig. Producten voor kinderen moeten ook de voedingsadviezen voor kinderen vermelden. 

Niet gezond
Drie multivitamines komen de gezondheid van je peuter niet ten goede. Ze bevatten een onaanvaardbaar hoge dosis vitamine A of foliumzuur (B11). Dat betekent dat de dosering van deze vitamines hoger is dan de aanvaardbare bovengrens zoals vastgesteld door de Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA).

Zo'n hoge dosering heeft geen enkele functie. Integendeel. Zo veel vitamine A kan vergiftiging veroorzaken. Te veel foliumzuur kan ervoor zorgen dat een eventueel vitamine B-tekort niet wordt opgemerkt. 

Laatst bijgewerkt: december 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram