Omega-3-vetzuren helpen niet bij hart- en vaatziekten

nieuws Na een hartaanval heeft het geen zin om margarine te smeren die verrijkt is met omega-3 vetzuren of visolie-pilletjes te slikken. Een voedingspatroon verrijkt met omega-3-vetzuren kan herhaling van ernstige gevallen van hart- en vaatziekten bij hartpatiënten niet voorkomen. Vrouwen en hartpatiënten met diabetes hebben wél baat bij deze vetzuren. Dat blijkt uit een tienjarig onderzoek onder bijna vijfduizend hartpatiënten in Nederland. Deze Alpha Omega Trial van Wageningen University, met verrijkte margarines is wereldwijd het eerste voedingsonderzoek naar de effecten van omega-3 vetzuren op hart- vaatziekten. Het onderzoek werd gepubliceerd in het toonaangevende medische tijdschrift New England Journal of Medicine http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1003603.

Het onderzoek vond geen gunstige gezondheidseffecten van de omega-3-vetzuren in de totale onderzoeksgroep van bijna 5000 hartpatiënten tussen 60-80 jaar. Bij hartpatiënten met diabetes bleek de extra inname van visvetzuren het risico op dodelijke hartinfarcten wel met 50% te verminderen. Deze patiënten hadden ook minder last van ernstige hartritmestoornissen.
Bij vrouwelijke hartpatiënten die extra van het plantaardige vetzuur alfa-linoleenzuur kregen, was de kans op ernstige hart- en vaatziekten met een kwart verlaagd. Alfa-linoleenzuur verminderde ook het risico op ernstige hartritmestoornissen bij de hartpatiënten met diabetes.

Alle deelnemers aan de studie hadden een hartinfarct gehad. Ze kregen gedurende 40 maanden dagelijks één van de vier speciaal voor dit onderzoek geproduceerde margarines. Deelnemers aten gemiddeld bijna 19 gram margarine per dag. Eén groep hartpatiënten gebruikte een met visvetzuren verrijkte margarine die 400 milligram eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) bevatte. Een tweede groep ontving 2 gram van het uit o.a. sojaolie en walnoten afkomstige vetzuur alfa-linoleenzuur (ALA). Een derde groep kreeg de combinaties van de verschillende omega-3 vetzuren en een vierde groep een margarine zonder omega-3 vetzuren.

De onderzoekers constateerden dat in de onderzoeksperiode de patiënten bijzonder goed werden behandeld, bijvoorbeeld met geneesmiddelen tegen trombose (98%), hoge bloeddruk (90%) en verhoogd cholesterolgehalte (85%). Mede daardoor was het sterftecijfer als gevolg van hart- en vaatziekten ongeveer de helft van het verwachte aantal. De goede behandeling van de hartpatiënten verlaagde het risico op hart- en vaatziekten zo sterk dat daardoor een effect van omega-3-vetzuren wellicht moeilijk was aan te tonen.
Volgens de onderzoekers gelden deze resultaten alleen voor hartpatiënten en geeft deze studie geen antwoord op de vraag over het belang van vis in de voeding van gezonde personen.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram