Knoflook beschermt niet tegen hart- en vaatziekten

look-2.jpg

nieuws In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, hebben knoflook en knoflooksupplementen geen effect op het cholesterolgehalte en beschermen ze niet tegen hart- en vaatziekten. De studies die een dergelijk effect aantonen, vertonen tal van methodologische gebreken of betreffen uitsluitend laboratorium-experimenten waaruit geen besluiten voor de mens kunen getrokken worden.
Dat zeggen onderzoekers van de Amerikaanse Standford University na studie met knoflook en twee knoflooksupplementen (Archives of Internal Medicine, 2007;167:346-353). Zij volgden 170 mensen tussen 35 en 65 jaar met licht verhoogde LDL-cholesterol (130 tot 190 mg/dL of 3,36-4,91 mmol/L) die gedurende 6 maanden knoflook (4 g per dag) of een van beide knoflooksupplementen gebruikten. In vergelijking met een groep die geen knoflook gebruikte, werd bij geen enkel van de drie groepen een effect op het HDL- of LDL-cholesterolgehalte gemeten. Knoflook kan lekker zijn en is misschien geneeskrachtig ten aanzien van andere kwalen maar niet voor hart- en vaatziekten, aldus de onderzoekers.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019
Ga op 4 februari naar de bioscoop! Ga op 4 februari naar de bioscoop!
Stichting tegen Kanker

Want op Wereldkankerdag schenkt de bioscoopsector 1 euro van elke verkocht filmticket aan Stichting tegen Kanker. Dus rep je die dag met familie en vrienden naar de bioscoop!

Meer info

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram