Knoflook beschermt niet tegen hart- en vaatziekten

nieuws In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, hebben knoflook en knoflooksupplementen geen effect op het cholesterolgehalte en beschermen ze niet tegen hart- en vaatziekten. De studies die een dergelijk effect aantonen, vertonen tal van methodologische gebreken of betreffen uitsluitend laboratorium-experimenten waaruit geen besluiten voor de mens kunen getrokken worden.
Dat zeggen onderzoekers van de Amerikaanse Standford University na studie met knoflook en twee knoflooksupplementen (Archives of Internal Medicine, 2007;167:346-353). Zij volgden 170 mensen tussen 35 en 65 jaar met licht verhoogde LDL-cholesterol (130 tot 190 mg/dL of 3,36-4,91 mmol/L) die gedurende 6 maanden knoflook (4 g per dag) of een van beide knoflooksupplementen gebruikten. In vergelijking met een groep die geen knoflook gebruikte, werd bij geen enkel van de drie groepen een effect op het HDL- of LDL-cholesterolgehalte gemeten. Knoflook kan lekker zijn en is misschien geneeskrachtig ten aanzien van andere kwalen maar niet voor hart- en vaatziekten, aldus de onderzoekers.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram