Foliumzuur in meel halveert neuralebuisdefecten

nieuws Sinds de verplichte toevoeging van foliumzuur aan een aantal graanproducten in Canada is het aantal neuralebuisdefecten bij baby’s, zoals een open rug (spina bifida) ongeveer gehalveerd. Dat blijkt uit een studie in het New England Journal of Medicine (12 juli 2007). Het aantal neuralebuisdefecten daalde sinds 1993 van gemiddeld 1,58 per 1000 geboorten tot 0,86 per duizend. Dit is een vermindering met 46%. Het aantal gevallen van spina bifida daalde met 53%, van anencefalie (een open schedeltje, het geheel of gedeeltelijk ontbreken van hersenen) met 38% en dat van encefalokele (uitstulping van hersenen en hersenvliezen) met 31%. De daling was het grootst in gebieden waar voorheen het meeste neuralebuisdefecten voorkwamen.
Volgens Amerikaanse onderzoekers (Cancer Epidemiology Biomarkers & Prevention, juli 2007) is er echter enige reden tot ongerustheid omdat het aantal gevallen van collorectale kanker in dezelfde periode is gestegen met 4 tot 6 gevallen per 100.000 per jaar. Zij vermoeden dat dit mogelijk te wijten is aan de hogere consumptie van synthetisch foliumzuur.

Lees ook: Engeland wil verplichte toevoeging foliumzuur aan bloem

Lees ook: Foliumzuur


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram