Extra vitamines ook in koude dagen niet nodig

nieuws Als we de reclames zouden mogen geloven, dan zijn vitamine- en mineraalsupplementen in de herfst en de winter onmisbaar voor ons en onze kinderen. Vitamines en mineralen zouden namelijk onze weerstand opkrikken en ons beschermen tegen onder meer verkoudheden. Vitamines die daarbij een rol spelen zijn vitamine A, B6, C, D en E en de mineralen zink (Zn) en selenium (Se).
Hadden vitaminesupplementen (denk bv. aan de legendarische levertraan) vroeger misschien zin door een eenzijdig dieet en een gebrek aan verse groenten en fruit, dan is dat nu niet meer het geval. Onze voeding bevat vandaag meer dan genoeg vitamines en mineralen. Deze zitten in verschillende voedingsmiddelen zoals margarine (A, D, E), brood (B-6, Se, Zn), vis (D, Se), vlees (Zn, Se, B-6), fruit en groente (C). Alleen bij een ernstig tekort hiervan neemt de weerstand af en wordt de kans op een infectie groter. Voor gezonde kinderen en volwassenen die goed eten en drinken zijn vitaminepillen en andere preparaten meestal niet nodig.

Bepaalde groepen hebben wel een vergrote behoefte aan bepaalde vitamines. Deze vitaminebehoefte is zo groot dat die niet door gewone voeding geleverd kan worden: extra vitamine D voor kinderen tot 4 jaar, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en senioren vanaf 50 jaar, foliumzuur voor vrouwen met een zwangerschapswens en vitamine K voor babys tot 3 maanden die borstvoeding krijgen.

Het is overigens een misverstand dat megadosissen van bijvoorbeeld vitamine C verkoudheden zou kunnen voorkomen. Alleen bij mensen die in korte tijd zeer zware inspanningen verrichten of die in een koude omgeving verblijven, zou de ernst en duur van de verkoudheid door vitamine C gunstig kunnen beïnvloed worden.
Indien u toch een supplement wilt nemen, kies dan voor supplementen waar de dagelijks aanbevolen hoeveelheden voedingsstoffen (ADH) in zit. Megadosissen van vitamine C of vitamine E kunnen bijvoorbeeld vervelende nevenwerkingen veroorzaken en het immuunsysteem zelfs verzwakken in plaats van te verbeteren.


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram