Veroorzaakt virus de ziekte van Crohn?

123-afb-darm-dunne-170_08.jpg

nieuws Zweedse onderzoekers hebben bij kinderen met de ziekte van Crohn een veel voorkomend darmvirus (enterovirus) in de ingewanden aangetroffen. Het is de eerste keer dat een verband wordt gelegd tussen de ziekte van Crohn en een virus. De studie verscheen in het vakblad Clinical and Translational Gastroenterology.

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de ingewanden waarbij het hele maag-darmkanaal, dus van mond tot anus, ontstoken raken. Meestal ontstaat de ziekte tussen 15 en 30 jaar, maar ze komt ook voor bij jongere en oudere mensen. In België zouden naar schatting 15.000 mensen aan de ziekte van Crohn lijden. Eén van de meest voorkomende en vervelende klachten is diarree, zelfs als de ziekte goed onder controle wordt gehouden met een aangepaste voeding en medicatie.

De ontstekingen ontstaan door een afwijking in het immuunsysteem. Normaal reageert het afweersysteem op schadelijke indringers met een ontsteking waarmee het lichaam de indringers onschadelijk probeert te maken. Bij mensen met de ziekte van Crohn valt het afweersysteem eigen lichaamscellen aan. Waarom dit gebeurd, is nog niet bekend.

De Zweedse onderzoekers hebben nu aangetoond dat alle kinderen met de ziekte van Crohn grote hoeveelheden van een bepaald type van darmvirus (RNA enterovirus) in hun ingewanden hebben, terwijl dit bij gezonde kinderen niet of nauwelijks voorkomt.

Lees ook: Inflammatoire darmziekten (IBD): mogelijke oorzaken van de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram