Veroorzaakt virus de ziekte van Crohn?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
123-afb-darm-dunne-170_08.jpg

nieuws Zweedse onderzoekers hebben bij kinderen met de ziekte van Crohn een veel voorkomend darmvirus (enterovirus) in de ingewanden aangetroffen. Het is de eerste keer dat een verband wordt gelegd tussen de ziekte van Crohn en een virus. De studie verscheen in het vakblad Clinical and Translational Gastroenterology.

De ziekte van Crohn is een chronische ontsteking van de ingewanden waarbij het hele maag-darmkanaal, dus van mond tot anus, ontstoken raken. Meestal ontstaat de ziekte tussen 15 en 30 jaar, maar ze komt ook voor bij jongere en oudere mensen. In België zouden naar schatting 15.000 mensen aan de ziekte van Crohn lijden. Eén van de meest voorkomende en vervelende klachten is diarree, zelfs als de ziekte goed onder controle wordt gehouden met een aangepaste voeding en medicatie.

De ontstekingen ontstaan door een afwijking in het immuunsysteem. Normaal reageert het afweersysteem op schadelijke indringers met een ontsteking waarmee het lichaam de indringers onschadelijk probeert te maken. Bij mensen met de ziekte van Crohn valt het afweersysteem eigen lichaamscellen aan. Waarom dit gebeurd, is nog niet bekend.

De Zweedse onderzoekers hebben nu aangetoond dat alle kinderen met de ziekte van Crohn grote hoeveelheden van een bepaald type van darmvirus (RNA enterovirus) in hun ingewanden hebben, terwijl dit bij gezonde kinderen niet of nauwelijks voorkomt.

Lees ook: Welke factoren kunnen leiden tot de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa?
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram