Pijnstillers met codeïne verslavend

nieuws Pijnstillers die codeïne bevatten werken zeer verslavend. Na drie dagen zouden gebruikers reeds verslavingsverschijnselen kunnen vertonen. Dat zegt de Britse Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA).

De MHRA heeft een reeks aanbevelingen opgesteld om de risico’s te verminderen. Zo zal het verslavend effect voortaan op de verpakking moeten vermeld worden en moet ook vermeld worden dat het geneesmiddel maximaal gedurende drie dagen mag gebruikt worden en moet het aantal pilletjes per verpakking beperkt worden. Bovendien zal op de bijsluiter moeten vermeld worden dat dergelijke geneesmiddelen aleen zijn aangewezen bij acute pijn die niet reageert op andere pijnstillers zoals aspirine of paracetamol, en niet is aangewezen bij een gewone verkoudheid, hoest, griep, keelpijn of bij banale pijnklachten.

In België zijn samengestelde pijnstillers op basis van paracetamol, acetylsalicylzuur of ibuprofen, die codeïne bevatten, alleen op doktersvoorschrift verkrijgbaar.

Dit probleem geldt trouwens eveneens voor hoestsiropen met codeïne; deze zijn wel nuttig bij de behandeling van droge hoest, maar verslaving komt vrij dikwijls voor. Deze geneesmiddelen zijn vrij van voorschrift.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram