Voor jou gelezen op Het Nieuwsblad

Raar maar waar: dit gevoel maakt je verkoudheid erger

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws

Voel je je eenzaam? Dan komt je verkoudheid wellicht harder aan dan wanneer je in dat niet bent. Dat suggereert een nieuwe studie, verschenen in het vakblad Health Psychology.

Een team wetenschappers gaf 213 vrijwilligers tussen 18 en 55 jaar druppeltjes om de symptomen van een verkoudheid op te wekken. Daarna werden 159 mensen effectief ziek De vorsers polsten bij de zieken naar de grootte van hun sociaal netwerk en hoe eenzaam ze zich op dat moment voelden. In een volgende fase mocht iedereen vijf dagen doorbrengen op hotel. Alle deelnemers mochten met elkaar praten, maar moesten minstens een meter afstand van elkaar bewaren. Intussen werden hun symptomen nauwkeurig opgevolgd.

Sociaal netwerk

En wat blijkt uit de analyse van de symptomen? Mensen die zich eenzaam voelden, hadden meer last van de verkoudheid dan mensen die minder last hadden van eenzaamheid. De grootte van het sociale netwerk van de proefpersonen doet er minder toe: de vorsers ontdekten dat je niet noodzakelijk fysiek geïsoleerd moet zijn voordat eenzaamheid zijn tol kan eisen.

Betekenisvolle relaties

“Het maakt niet uit hoeveel mensen je rond je hebt. Als je niet het gevoel hebt dat de relaties met hen betekenisvol zijn, zal heet eenzame gevoel primeren”, zegt hoofdonderzoekster Angie LeRoy, doctoraatsstudente aan de universiteit van Houston. Eenzaamheid is al langer bekend als risicofactor voor een slechte gezondheid. Uit een eerdere studie blijkt dat mensen die zich alleen voelen zo’n 26 procent meer kans hebben om vroegtijdig te sterven.

Artikel uit Het Nieuwsblad
bron: http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170331_02809951


Het Nieuwsblad
volgopfacebook

volgopinstagram