Waarom rolgordijnen gevaarlijk kunnen zijn voor kinderen

123-rolgordijn-veiligh-12-16.jpg

nieuws Bedieningskoorden van binnenzonwering en raamdecoratie zijn een risico voor kleine kinderen. Kinderen kunnen verstrikt raken in de bedieningskoorden van raambekleding doordat de koorden een lus om hun nek kunnen vormen.

In 2014 zijn nieuwe Europese normen gepubliceerd waaraan fabrikanten van raambekleding moeten voldoen. De normen zijn in het bijzonder gericht op het verminderen van het risico op ongelukken met de koorden die gebruikt worden om raambekleding te bedienen.
In Nederland onderzocht de Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in 2016 of raambekleding (rolgordijnen en jaloezieën) die wordt bediend met een koord of lus, voorzien is van een veiligheidssysteem om ophanging en wurging van jonge kinderen te voorkomen. Van de 23 onderzocht rolgordijnen, lamellen en jaloezieën die worden bediend met een koord of lus, waren er 7 niet veilig en werden onmiddellijk uit de handel genomen. Drie waren niet voorzien van een veiligheidsmechanisme dat voorkomt dat een kind zich ophangt in de bedieningskoorden. In vier gevallen bleken de koorden te lang te zijn.

Waarop moet u letten?
Elk object dat een koord, koordje of draadje bevat, is potentieel gevaarlijk, in het bijzonder voor kinderen. De koorden kunnen immers verstrengeld raken rond de hals van het kind en zware verwondingen veroorzaken, of soms zelfs de dood door wurging.

1. Installeer bij voorkeur raambekleding (rolgordijnen, jaloezieën, lamellen...) zonder koorden of die voorzien zijn van een passend veiligheidssysteem.

2. Koorden, kettingen, kogeltjeskettingen en dergelijke mogen geen gevaarlijke lus vormen.
Er mogen nu nog slechts drie bedieningssystemen worden gebruikt bij nieuwe installaties:
• een bedieningslus met een breakaway-systeem (de lus breekt na 5 seconden als een gewicht van meer dan 6 kg op de trekkoord wordt uitgeoefend);
• een bedieningslus met vast opspansysteem;
• een bediening met trekkoorden op 150 cm boven de vloer (buiten bereikbaarheid van kinderen).

3. Indien de raambekleding voorzien is van een beveiligingssysteem, moet dat een integrerend deel van het product zijn. Hierbij is het belangrijk dat dit veiligheidssysteem op een juiste manier wordt geïnstalleerd zoals omschreven in de gebruiksaanwijzing.

4. Beveiligingssystemen die geen integrerend deel van het product zijn (zoals een klamp of een wig) moeten aan het bedieningskoord of de bedieningsketting van de zonwering of raambekleding voorgemonteerd zijn. Bovendien moet op het beveiligingssysteem duidelijk zichtbaar een waarschuwing zijn aangebracht.
De waarschuwing moet ten minste bestaan uit: „Kinderen kunnen verwurgd raken als dit beveiligingssysteem niet aangebracht is. Lees de gebruiksaanwijzing goed en monteer het product volgens de gebruiksaanwijzing. Gebruik het beveiligingssysteem altijd, zodat koorden of kettingen buiten het bereik van kinderen blijven”.

5. Indien aanwezig, moet het beveiligingssysteem tegen het bedienen door jonge kinderen bestand zijn. Bovendien mag het beveiligingssysteem geen gevaar voor lichamelijke verwondingen bij kinderen opleveren door bijvoorbeeld scherpe randen, uitstekende delen of beknelling van vingers. Het beveiligingssysteem moet eveneens onderworpen zijn aan duurzaamheids- en slijtageproeven en moet bestand zijn tegen veroudering door weersomstandigheden. Er mogen geen kleine onderdelen van het beveiligingssysteem los kunnen raken waardoor het kind zou kunnen stikken;

6. Van koorden, kettingen, kogeltjeskettingen en dergelijke mogen geen kleine onderdelen losraken waardoor het kind zou kunnen stikken.

7. Voor raambekleding die al in huis is geïnstalleerd, is het van belang eventuele bedieningskoorden buiten bereik van kinderen te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld door een systeem te installeren waarop eventueel overtollig koord kan worden gewikkeld, zoals zoals koordkikkers, koordspanners, clips of andere koordverbinders. Uitgangspunt is dat de ketting- of koordlus op minimum 150 cm van de vloer moet hangen.

8. Op de plaats van verkoop moeten op de verpakking, het product en in de gebruiksaanwijzing duidelijke en ondubbelzinnige waarschuwingen zijn aangebracht. De waarschuwingen moeten ten minste bestaan uit:

• „Jonge kinderen zijn verwurgd als gevolg van lussen in trekkoorden, kettingen en banden en koorden voor het bedienen van het product”;
• „Houd koorden buiten het bereik van kleine kinderen om verwurging en verstrengeling te voorkomen. De koorden kunnen om de nek van het kind verstrengeld raken”;
• „Plaats bedden, kinderbedjes en meubilair niet in de buurt van koorden van raambekleding”;
• „Knoop koorden niet aan elkaar vast. Let erop dat koorden niet in elkaar draaien en een lus vormen”.

Deze waarschuwingen moeten zijn voorzien van het juiste pictogram.

Bron:
www.nvwa.nl
http://economie.fgov.be/nl/consument/Securite_consommateur/zonwering_met_koord/#.WC2_yVtSTxg


Laatst bijgewerkt: december 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram