Voorkom voeten tussen de fietsspaken

nieuws Een algemeen gebruik van de fietshelm zou het aantal hoofdverwondingen met bijna 90 procent verminderen, zo blijkt uit een onderzoek van de automobilistenvereniging Touring, in samenwerking met hun Duitse tegenhanger ADAC. Uit ander onderzoek blijkt dat je met een fietshelm na een (onge)val 75 % minder kans op een hoofdletsel hebt en verkleint het risico op hersenletsel met 85 %. Belangrijk is wel dat je helm perfect zit en niet verschuift tijdens het fietsen: zo ondervind je minder hinder van kleine gebreken.

* Let bij aankoop op het Europese kwaliteitslabel CE EN 1078 of EN 1080 voor kinderhelmen. Op sommige helmen staat enkel een CE - label. Dit wil enkel zeggen dat de helm voldoet aan “een” Europese norm die evengoed op speelgoed kan slaan en geen garantie biedt voor een degelijke fietshelm.

* Probeer de helm altijd eerst uit zodat hij goed past. De maat van de helm stemt overeen met de hoofdomtrek ter hoogte van het voorhoofd. Sluit de kinband goed aan en schud je hoofd krachtig van links naar rechts en van boven naar onder. De helm mag niet verschuiven. Vaak wordt een set passtukken van kunststofschuim meegeleverd zodat je de helm kunt aanpassen aan je hoofd.

* Zorg wel voor een vinger speling tussen je kin en het riempje.

* Kies voor een makkelijk verstelbare sluiting die je vlot open en dicht klikt.

* Klik je helm altijd vast.

* Kinderen hebben een speciale kinderhelm nodig.

* Een helm moet niet alleen de bovenkant van het hoofd, maar ook de slaap en voor- en achterkant van het kinderhoofd beschermen.

* Met een fietshelm in een felle kleur val je beter op.

* Behandel je helm voorzichtig zodat hij zijn beschermende eigenschappen bewaart.

* Koop na een ongeval altijd een nieuwe fietshelm: hij kan beschadigd zijn zonder dat je iets ziet.

Laatst bijgewerkt: augustus 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram