Veilig met de auto op skivakantie - deel 2

sneeuw-band-150.jpg

nieuws Wanneer u met de auto op wintervakantie vertrekt, is het belangrijk dat de wagen perfect in orde is.

- Zorg voor een goede winteruitrusting (ijskrabber, slotontdooier, werkhandschoenen, startkabels...) en voor uitstekend functionerende ruitenwissers en voldoende ruitenvloeistof en antivries aan boord.
- Neem warme dekens, eten en drinken mee voor het geval u pech krijgt of in een lange winterse file terecht komt.
- Niet auto starten voor het ijs- en sneeuwvrij maken (slecht voor eigen gezondheid, milieu en motor): eerst krabben, dan instappen, starten en rustig wegrijden

Rijstijl
Wie met de wagen naar zijn wintersportbestemming rijdt, maakt heel wat kans om op gladde of besneeuwde wegen terecht te komen.
- Rem nooit bruusk.
- Accelereer rustig.
- Voer geen bruuske stuurmanoevers uit.
- Hou voldoende afstand.
- Probeer zoveel mogelijk op de motor af te remmen.
- Beperk uw snelheid en houdt u aan de lokaal voorgeschreven maximum snelheid.

Als de auto toch gaat slippen, laat dan de rem los en begin voorzichtig opnieuw te remmen. Blijft de auto toch in een slip, trap dan de koppeling in en blijf steeds in de richting sturen waarheen u van plan was te gaan. Ook al gaat u recht op een obstakel af, nooit op de rem gaan staan. U kunt alleen proberen het obstakel door sturen te ontwijken. In uiterste nood kan zelfs de bergwand of sneeuwwal als rem dienen. Als u in dit noodgeval maar richting de wand blijft sturen, zal de auto weliswaar steeds van de wand afketsen, maar er tegelijk weer tegenaan rijden. De auto schraapt langs de wand en hij komt binnen korte afstand tot stilstand.

Winterbanden
De grote voordelen van winterbanden zijn de betere grip op sneeuw en ijs en het feit dat u minder snel kettingen nodig hebt. Ook heb je meer trekkracht. Zorg altijd voor een goede spanning van de banden en de werking van winterbanden heeft alleen effect als deze op de 2 assen van de auto zijn gemonteerd (4 banden). In de meeste wintersportgebieden zijn winterbanden verplicht. Ook in sommige landen zijn winterbanden verplicht in de winter (Scandinavische landen, Estland, Letland, Litauen en Slovenië) of bij sneeuw en ijzel (Duitsland). Voor de veiligheid is het van belang dat alle banden door winterbanden worden vervangen. Montage van slechts twee winterbanden leidt tot stabiliteitsproblemen, ook op de snelweg. De minimum profieldiepte bedraagt 4 mm.

Sneeuwkettingen
In sommige wintersportgebieden zijn sneeuwkettingen verplicht. Let op dat de maat op de verpakking gelijk is aan de bandenmaat (zijkant banden). Oefen het aanleggen voor het vertrek. Leg sneeuwkettingen liever iets te vroeg dan te laat om. In de meeste landen mag u met kettingen niet harder rijden dan 50 km/h. Als u dan op een sneeuw- en ijsvrij stuk weg komt, beoordeel dan of het nodig is de kettingen van de wielen te halen.

bron: VAB/ANWB

Laatst bijgewerkt: januari 2009

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram