Slechts een kind op vier fietst naar school

nieuws Amper een kwart van de Vlaamse kinderen gaat met de fiets naar school. Dat is het laagste aantal in bijna twintig jaar. Dat blijkt uit een nieuwe studie, in opdracht van de Vlaamse overheid.

Amper 25 procent van de leerlingen gebruikt zijn fiets voor het traject naar school. Het laagste aantal sinds het begin van de metingen in 1995. Op het hoogtepunt – in 2000 – ging 40 procent van de jongeren fietsend naar school.

Uit het onderzoek blijkt dat vooral de bus aan populariteit wint om kinderen naar school te brengen. De trein boekt geen vooruitgang, net als de auto.

‘Dit is alarmerend’, zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond vandaag in De Standaard. ‘Ouders stoppen hun kinderen zonder nadenken in de wagen of zetten hen op de bus. Dat is vaak ook een gemakkelijkheidsoplossing: zo moeten ze niet meefietsen.’

‘Fietsen net cruciaal’

Ook de angst voor een ongeval is volgens de Fietsersbond een reden waarom ouders hun kind niet langer met de fiets naar school sturen. Niet onterecht. Het risico op een ongeval met de fiets is 63 keer groter dan als je in de auto zit. En volgens de laatste cijfers is het aantal letselongevallen met fietsers in de eerste vier maanden van dit jaar met 20 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar.

‘Toch is fietsen net cruciaal voor een kind: hoe langer je je kind uit het verkeer houdt, hoe onzekerder het zal zijn tussen al die auto’s’, zegt De Cleen.

Dat bevestigt Werner De Dobbeleer van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV): ‘Er is maar één manier om veilig te fietsen: het zo vaak mogelijk doen. We betreuren dan ook de dalende tendens van de afgelopen jaren. Bovendien kampt een groeiend aantal jongeren met overgewicht. Fietsen is daarom op meerdere vlakken essentieel.’

Laatst bijgewerkt: november 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram