Rookverbod en valhelm voorkomen duizenden doden

nieuws Jaarlijks worden minstens 16.000 sterfgevallen en honderdduizenden ziektegevallen in Nederland dankzij preventieve maatregelen voorkomen. Onderzoekers van de Erasmus Universiteit in Rotterdam hebben de belangrijkste preventiemaatregelen in de afgelopen vier decennia verzameld.

• De bestrijding van tabaksgebruik was het allergrootste succes van preventie de afgelopen veertig jaar: minder roken heeft geleid tot veel minder hartinfarcten en minder gevallen van longkanker. Tabaksbestrijding is verantwoordelijk voor meer dan een derde van de vermeden sterfgevallen.

• Betere verkeersveiligheid scheelt jaarlijks duizenden doden en tienduizenden ziektegevallen. Deze winst is mede te danken aan het verplicht dragen van een bromfietshelm en de aanleg van rotondes.

• Andere belangrijke maatregelen zijn de preventie van wiegendood en de verwijdering van ongezonde transvetzuren uit de voeding.


Laatst bijgewerkt: februari 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram