Nieuwe richtlijnen Kind en Gezin over geneesmiddelen in kinderopvang

k&g-logo.jpg

nieuws Kind en Gezin heeft een nieuwe aanbeveling opgesteld over het medicatiegebruik in de kinderopvang. Dit advies kwam tot stand in samenwerking met Domus Medica, Vereniging van Vlaamse kinderartsen (VVK) en de apothekersorganisaties APB en Ophaco.
De aanbeveling gaat uit van het principe dat geneesmiddelen thuis worden gegeven. Dit slaat op alle geneesmiddelen, in de strikte zin, en op de andere, al dan niet verzorgingsproducten op de markt.
Een voorgeschreven geneesmiddel kan in de opvang toegediend worden. Dit moet dan met een attest van een arts en/of een apotheker. Het attest van de arts moet verstaan worden als een voorschrift, een notitie in het heen-en-weer boekje of gezondheidsboekje van het kind. Met een attest van een apotheker wordt een automatisch afgedrukt of handgeschreven etiket bedoeld met de nodige informatie, op de verpakking van het geneesmiddel. Dit etiket wordt bij voorkeur ook gekleefd in het heen-en-weerboekje of het gezondheidsboekje van het kind. Deze informatie moet toelaten dat de opvang het correcte geneesmiddel op een correcte manier aan het patiëntje toedient.
Een afzonderlijk luik van de aanbeveling is gewijd aan het toedienen van koortsmedicatie in de opvang. Afhankelijk van de leeftijd, bij afwezigheid van alarmsignalen, en bij uitgesproken discomfort kan de opvang ervoor kiezen om, in overleg met de ouders, maximaal 1 dosis paracetamol oraal toe te dienen, zonder advies van een arts in te winnen en zonder dat hiervoor een attest van de arts noodzakelijk is.
www.kindengezin.be


Laatst bijgewerkt: juni 2011

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram