Kinderartsen waarschuwen voor gevaren knoopbatterijen

123-knoopbatterijen-veiligh-02-18.jpg

nieuws

Sinds 1 januari 2018 vraagt de Nederlandse Vereniging van Kinderartsen (NVK) aan de kinderartsen om alle incidenten met knoopcelbatterijen te melden. Ook wordt gevraagd elk kwartaal een update te geven over het herstel van de verwondingen. Het vermoeden bestaat namelijk dat het probleem steeds groter wordt. Die toename zou samenvallen met de introductie van batterijtjes met een diameter groter dan 2 centimeter, die makkelijker blijven steken. 

Bij het Erasmus MC in Rotterdam werden recent op één week drie kinderen binnengebracht die een knoopbatterij hadden ingeslikt. Normaal ligt dit aantal op één nieuw geval om de maand. Het aantal slachtoffers is beangstigend omdat de schade groot kan zijn. Zestien kinderen zijn vanaf 2008 ernstig gehandicapt geraakt en twee kinderen zijn zelfs overleden. Kinderarts De Ridder van het Erasmus MC schat dat jaarlijks 10 à 20 kinderen met ingeslikte batterijen op haar spoedafdeling belanden.

Als baby’s of peuters knoopbatterijen inslikken, kan dat levenslange schade aan vitale organen tot gevolg hebben. Komt de batterij gewoon in de maag terecht, dan verlaat ze doorgaans via de natuurlijke weg het lichaam. Maar als de batterij in de slokdarm blijft steken, kan ze brandwonden en perforaties veroorzaken. Wanneer de batterij niet op tijd operatief wordt verwijderd, kan ernstig letsel zoals een verlamming optreden.

De platte, ronde batterijtjes ter grootte van een euromuntstuk zitten in speelgoed, afstandsbedieningen, lampjes en tal van andere elektronische toestellen. Artsen vragen producten anders te ontwerpen, zodat het batterijcompartiment moeilijker of enkel met een werktuig te openen is. Het zou ook goed zijn als op de verpakking van batterijen een waarschuwing zou staan.

Lees ook: Wat doen als uw kind een knoopbatterij heeft ingeslikt?


Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram