Ebola: reizen naar Guinee, Sierra Leone en Liberia afgeraden

123-ebola-gevaar-170-08.jpg

nieuws De FOD Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke reizen naar Guinee, Sierra Leone en Liberia af vanwege de Ebola-crisis. Niet zozeer vanwege het acute besmettingsgevaar, wel omdat zich praktische problemen kunnen voordoen door de maatregelen die Guinee, Sierra Leone en Liberia zelf treffen in een poging de ebola-epidemie in te dijken. Ook een aantal andere landen, waaronder Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten ontraden hun burgers niet-noodzakelijke reizen.

Het virus dook in maart voor het eerst op in Guinee en heeft inmiddels aan ruim zevenhonderd mensen het leven gekost. Het virus verspreidt zich momenteel snel in het westen van Afrika. Patiënten met ebola krijgen koorts en hevige bloedingen. Een medicijn of vaccin is er niet.

De lokale autoriteiten hebben uitgebreide maatregelen genomen om een verdere uitbraak te voorkomen. Het risico voor de gewone reiziger is hoe dan ook uiterst gering, zo bevestigt de Wereldgezondheidsorganisatie (www.who.int/ith/updates/20140421/en/). De WHO adviseert dan ook geen beperkingen op vliegtuigreizen van en naar de betrokken landen.

De Hoge Gezondheidsraad heeft een advies opgesteld over de identificatie en de aanpak van personen met een overwogen, vermoede of bevestigde infectie door het Ebola-virus.
Besmetting gebeurt via direct contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van een besmette patiënt. Er is geen bewijs dat besmetting via de lucht gebeurt.

De Hoge Gezondheidsraad heeft een schema opgemaakt als hulpmiddel om te beoordelen of een patiënt een risico heeft besmet te zijn met het Ebola-virus. Het niveau van risico heeft een invloed op dat van de maatregelen die er moeten genomen worden om verdere besmetting te voorkomen of te beperken. Deze worden in detail uitgelegd in het advies.

Het volledige advies is te vinden op de website.
Raadpleeg de website van Buitenlandse Zaken voor actueel reisadvies 
Voor actueel nieuws over de Ebola-epidemie, raadpleegt u het best de website van de Wereldgezondheidsorganisatie 
Daar vindt u ook een uitgebreid advies voor reizigers.


Laatst bijgewerkt: augustus 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram