Blijf bij onweer het best binnen

123-bliksen-onweer-170_07.jpg

nieuws Tijdens een onweer met bliksem is een gesloten gebouw de veiligste plek. Een carport, een open afdak, bushokjes en dergelijke bieden geen enkele bescherming tegen de bliksem.

Met de ’tien secondenregel‘ kunt u inschatten wanneer u het best gaat schuilen: indien er minder dan 10 seconden liggen tussen de bliksemflits en de donder, dan is het onweer gevaarlijk dichtbij. Is de tijdsspanne tussen flits en donder korter dan drie seconden dan zit u midden in de onweersbui.

• Sluit ramen en deuren;
• Blijf weg van de ramen en van de open haard;
• Blijf uit de buurt van stromend water in de woning. Ga zeker niet douchen of baden;
• Niet telefoneren met een vast toestel;
• Blijf uit de buurt van metalen leidingen of voorwerpen (waterleiding, elektriciteitsleiding, gasleiding, telefoon, teledistributie, radiatoren,...)
• Ga beter niet op uw waterbed liggen en gebruik de zonnebank niet. Bij een blikseminslag in de buurt kan overspanning in de elektrische installatie ontstaan.
• Haal stekkers van TV, computer, wasmachine, enz. uit de wandcontactdozen, en koppel de antenneaansluiting en de netwerkkabels los van de computer.

Ook een volledig metalen auto is een goede schuilplaats. Die vormt door zijn constructie een ‘Kooi van Faraday’. Sluit ramen, schuifdak en deuren. Een cabrio of een auto uit kunststof is niet veilig. Ook een golfkarretje biedt geen enkele bescherming. Bij pech tijdens onweer is het verstandig in uw auto te blijven tot het onweer voorbij is.

Een tent biedt, in tegenstelling tot wat soms gezegd en geschreven wordt, geen enkele bescherming tegen blikseminslag. De kans bestaat zelfs dat het metalen buizenframe de bliksem aantrekt. Het beste is dan ook om bij naderend onweer een veiliger onderkomen te zoeken en daar te blijven tot het onweer voorbij is.

Verlaat uw schuilplaats niet eerder dan het moment waarop tussen bliksemflits en donder meer dan tien seconden zit.

Lees ook: Welke plaatsen kan ik het best vermijden tijdens een onweer?


Laatst bijgewerkt: augustus 2012

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram