Welke plaatsen kan ik het best vermijden tijdens een onweer?

123-onweer-man-gevaar-parapl-170_07.jpg

nieuws

Dat je niet onder een boom moet gaan schuilen tijdens een onweersbui weet iedereen. Maar zijn er nog andere plaatsen die je best vermijd tijdens het onweer?

Open water 

Verlaat bij naderend onweer zo snel mogelijk vijvers, zwembadenmeren, rivieren en de zee: zwemmen, surfen en varen is dan levensgevaarlijk. Alleen boten met een afgesloten metalen hut zijn binnen veilig.
Haal bij naderend onweer je hengel(s) uit het water en leg ze plat op de grond. Loop er zeker niet mee rond. Carbonhengels zijn extra gevaarlijk.


Indien je niet meer weg kan van het water:

  • Blijf dan zo mogelijk ter plaatse liggen met de boot.
  • Blijf uit de buurt van natte onderdelen, vooral aan de rand van de boot en metalen constructies.
  • Strijk de zeilen en laat de mast zakken. Laat bij een surfplank mast en zeil vallen.
  • Maak je zo klein mogelijk in de open boot of op de surfplank door gehurkt te gaan zitten op je tenen met de voeten bij elkaar en sla je armen om je knieën, het hoofd zo laag mogelijk met je handen over de oren.

Zwemmen in een binnenbad houdt minder risico’s in, maar toch is het raadzaam om tijdens een onweer het water te verlaten en uit de directe omgeving van het water te blijven.

Hoogtes

Vermijd hoogtes zoals de toppen van heuvels en bergen of uitzichtpunten.
Vermijd in de bergen alle punten waar blikseminslag gemakkelijk optreedt: zoals toppen en graten, natte steile rotsen of overhangende rotspunten, grot-ingangen of verticale spleten, watervallen, alleenstaande bomen of masten en alle ijzerwerk zoals staalkabels, ladders ...

Open vlakten

Personen of voorwerpen die boven de omgeving uitsteken lopen het grootste risico rechtstreeks getroffen te worden. Je loopt dus vooral gevaar als je in een open veld loopt. Probeer in dat geval op een veilige plaats beschutting te zoeken en als dat niet mogelijk is, neem dan de veiligheidshouding aan. Ga nooit plat op de grond liggen en gebruik in geen enkel geval een paraplu.

Als je op een fiets, brommer of motor zit of aan het paardrijden bent, stap dan zo snel mogelijk af en ga schuilen. In groep loop je een groter risico op blikseminslag. Blijf dus niet bij elkaar, maar zoek beschutting of hurk verspreid van elkaar op minstens 2 meter afstand.

Omheiningen 

Dit geldt ook voor metalen constructies en metalen voorwerpen als tentstokken, fietsen en hengels. Tijdens onweer met de fiets aan de hand lopen is vragen om moeilijkheden. Blijf op minstens 3 meter afstand van hekwerken of afrasteringen.

Hoge gebouwen en torens, lantaarnpalen, hoge bomen…

Als je in het bos bent, zoek dan een groepje lage bomen in het laagste deel van het terrein. Ga nooit onder een alleenstaande boom of aan de bosrand staan.

Ramen

ook gesloten ramen

Tenten

Ga niet schuilen onder een tent. Een metalen caravan is wel een goede schuilplaats. Sluit goed ramen en deuren en koppel de elektriciteitsleiding los.

Veiligheidshouding

Ga gehurkt op je tenen zitten, sla je armen om je knieën, het hoofd zo laag mogelijk, de handen over de oren en de voeten tegen elkaar. Ga nooit plat op de grond liggen. Hurk zo mogelijk in een greppel.


Laatst bijgewerkt: augustus 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram