3D-tv kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen

nieuws 3D-films kunnen schadelijk zijn voor het zicht. Volwassenen die af en toe een film in 3D kijken, lopen weinig risico. Maar wie veel of vanaf jonge leeftijd met driedimensionale beelden geconfronteerd wordt, kan daar last van ondervinden.
Daarom waarschuwde Nintendo bij de lancering van haar 3DS-console voor de gevaren voor kinderen onder de zeven jaar.

Ook Samsung waarschuwt bij zijn 3D-tv’s voor misselijkheid en draaierigheid. Het gevaar zit bij de ontwikkeling van het dieptezicht. Dit is bij kinderen tot zes jaar nog volop aan de gang. Bij 3D-technologie worden namelijk beelden voor het linker- en het rechteroog uitgezonden die vervolgens het driedimensionale effect creëren. Maar daarbij wordt de ogen ook afgeleerd om op één punt te focussen. Dat kan op termijn zorgen voor strabismus, ook wel bekend als een lui oog. Kinderen onder de zeven jaar kunnen dus maar beter 3D-beelden vermijden.

Voor volwassenen is het risico veel kleiner, maar bestaat het ook. Als volwassenen toch last krijgen van strabismus, dan is er wel een iets groter risico omdat een lui oog moeilijker te genezen is.
Ook zwangere vrouwen, dronken mensen en mensen die te weinig geslapen hebben kijken beter niet naar 3D-televisie omdat ze misselijk kunnen worden. Ook mensen met hartklachten of epilepsie kunnen beter eerst even hun dokter adviseren voordat ze beginnen met naar driedimensionale televisie kijken.
Volgens producent Samsung kan naar 3D-tv kijken bewegingsziekte, desoriëntatie, pijnlijke ogen en verminderde stabiliteit teweegbrengen. Het is dan ook aan te bevelen om regelmatige pauzes in te lassen om deze potentiële effecten te verminderen. De tv-fabrikant voegt er nog aan toe dat het dragen van de 3D-bril in normale omstandigheden fysieke schade en een verminderd zicht kan opleveren.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram