Verpleegkundigen mogen binnenkort zelfstandig vaccineren

123-vaccinatie-naald-07-15.jpg

nieuws De Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België dringt er in een standpunt op aan dat verpleegkundigen zelfstandig mogen vaccineren. Volgens de huidige regelgeving is het toedienen van een vaccin een zogenaamde toevertrouwde geneeskundige handeling, wat inhoudt dat een verpleegkundige enkel mag vaccineren in aanwezigheid van een arts. De verplichte aanwezigheid van een arts vormt vaak een belemmering voor het vlotte verloop van overheidsgeïnitieerde vaccinatieprogramma’s en vaccinatie van risicopopulaties door verpleegkundigen werkzaam voor de overheid, zoals bij Kind en Gezin en de Centra voor Leerlingenbegeleiding. Ook in andere settings, zoals de thuisverpleging, zou het afschaffen van de tussenkomst van een arts leiden tot een aanzienlijk vlotter bereiken van een maximale vaccinatiegraad van de bevolking.

De Koninklijke Academiën voor Geneeskunde van België zijn van mening dat het toelaten van het zelfstandig vaccineren door verpleegkundigen een vlotte en tijdige uitvoering van vaccinatieprogramma’s en vaccinaties in het algemeen mogelijk maakt. Vaccineren behoort tot de normale kennis en bekwaamheid van verpleegkundigen, die hiervoor uitstekend zijn opgeleid. In landen zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is de zelfstandige vaccinatie door verpleegkundigen de gangbare praktijk. Naar analogie met de regelgeving in deze landen stellen de Academiën in hun advies dat de verpleegkundigen bijkomende scholing dienen te volgen om het herkennen en behandelen van mogelijke (zeldzame) nevenwerkingen, zoals anafylactische shock, in de vingers te houden.

Laatst bijgewerkt: augustus 2015

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram