De houding van Europeanen ten aanzien van vaccinaties

123-spuit-vacc-10-18.png

nieuws

Eurostat peilde in opdracht van de Europese Commissie naar de houding van Europeanen tegenover vaccinaties. In maart 2019 werden ruim 27.500 burgers uit de 28 EU-lidstaten, waaronder ook 1.041 Belgen, bevraagd.


  • Net iets meer dan de helft van de ondervraagden (EU 52%, België 45%) is overtuigd van de effectiviteit van vaccinaties om infecties te voorkomen, 33 procent (36% in België) denkt dat vaccins waarschijnlijk effectief zijn. 9 procent (16% in België) zegt dat vaccins niet helpen. 
  • Ongeveer de helft van de ondervraagden had in de voorbije 5 jaar een vaccin gekregen en een kwart had zijn/haar kinderen laten vaccineren. Er bestaan echter grote verschillen tussen de EU-landen onderling. Met 52 procent scoort België hier iets hoger dan het Europese gemiddelde. 
  • Belangrijkste reden om zich te laten vaccineren (68%) is een aanbeveling door een arts, gevolgd door een gezondheidsinstantie (22%). De huisarts of kinderarts zijn ook de belangrijkste en meest betrouwbare informatiebron over vaccins, gevolgd door andere gezondheidswerkers, de gezondheidsinstanties en apothekers. Ongeveer 20 procent informeert zich ook via internet of sociale media, al is het vertrouwen in die bronnen zeer laag.
  • Belangrijkste redenen waarom men zichzelf of de kinderen de voorbije vijf jaar niet liet vaccineren: geen vaccins nodig (EU 34%, België 27%) of nog beschermd door vroegere vaccins (EU 29%, België 38%), geen vaccinaanbod gekregen (EU 22%, België 30%), vaccins zijn alleen nodig voor kinderen (EU 11%, België 13%) en vaccins zijn niet veilig (EU 9%, België 15%).
  • 30 procent van de respondenten (34% in België) is ervan overtuigd dat vaccins het immuunsysteem verzwakken, iets meer dan de helft (EU 55%, België 59%) is het daarmee niet eens.
  • 38 procent (België 48%) is ervan overtuigd dat vaccins de ziekte waartegen ze moeten beschermen kunnen uitlokken. Bijna de helft (EU 49%, België 48%) is het daarmee niet eens.
  • 48 procent (België 53%) is ervan overtuigd dat vaccins vaak ernstige bijwerkingen kunnen veroorzaken, 41 procent (België 42%) denkt dat dit slechts zelden voorkomt.
  • De overgrote meerderheid van de respondenten (EU 88%, België 93 %) vindt dat vaccins niet alleen belangrijk zijn om zichzelf maar ook om anderen te beschermen, en dat niet gevaccineerd zijn kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen (EU 81%, België 82%).

Bron: Special Eurobarometer 488. Europeans’ attitudes towards vaccines - 2019

Laatst bijgewerkt: juni 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram