Licht verhoogd risico op eierstokgezwel na IVF

Laatst bijgewerkt: mei 2022

nieuws Vrouwen die een IVF-behandeling hebben ondergaan, lopen een verhoogd risico op een zogenaamde borderline tumor van de eierstokken in vergelijking met vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen die geen IVF behandeling hebben ondergaan. Een borderline tumor is een tumor die op het grensvlak ligt van een goedaardige en kwaadaardige tumor; over het algemeen is deze goed te behandelen. Doordat deze tumorsoort in de algemene bevolking weinig voorkomt, is de kans dat een vrouw na IVF een borderline eierstoktumor ontwikkelt zeer klein. Het risico op het ontwikkelen van kwaadaardige tumoren van de eierstok na IVF behandeling is niet duidelijk verhoogd.

Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum in Roterdam, het Nederlands Kanker Instituut en alle IVF-centra in Nederland. De resultaten zijn gepubliceerd in het medische vakblad Human Reproduction.

De onderzoekers hadden verwacht dat een groter aantal IVF behandelingen (meer hormonen en puncties) met een hoger risico gepaard zou gaan, maar dit werd in dit onderzoek niet gevonden. Omdat de groep onderzochte vrouwen nog niet de leeftijd bereikt had waarop eierstokkanker het meest voorkomt en omdat het aantal deelnemende vrouwen dat meerdere IVF behandelingen heeft ondergaan relatief beperkt was, is voor het trekken van definitieve conclusies verder onderzoek nodig.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram