Ongewild urineverlies is makkelijk te behandelen

Laatst bijgewerkt: augustus 2019
vrouw-knie-over-elkaar.jpg

nieuws Het spannen van een kunststof bandje onder de urinebuis van vrouwen met ongewild urineverlies bij hoesten of lachen is een zeer effectieve ingreep. Een onderzoek bij ruim 800 vrouwen laat zien dat een overgrote meerderheid drie jaar na de operatie nog steeds zeer tevreden is. De kwaliteit van leven stijgt sterk. Steven Schraffordt Koops verrichtte dit onderzoek na zijn opleiding tot gynaecoloog aan het UMC Utrecht en is nu werkzaam in het Meander Medisch Centrum te Amersfoort. Steven Schraffordt Koops promoveert op 14 juni aan de Universiteit Utrecht.

Het onderzoek van Schraffordt Koops, uitgevoerd met medewerking van 41 ziekenhuizen en 54 gynaecologen, laat zien dat de operatie op lange termijn nog steeds veilig en effectief is. Bij artsen die meer dan twintig van deze ingrepen hebben uitgevoerd, verloopt de operatie het effectiefst. Bij hun is de kans dat de patiënt na drie jaar nog tevreden is het grootst.

Van de vrouwen tussen de 35 en 80 jaar heeft zo’n 25 procent last van ongewild urineverlies bij drukverhogende momenten zoals hoesten, lachen of niezen. Een deel van deze groep herkent dat niet als ziekte, stelt Schraffordt Koops. Zij zouden sterk gebaat zijn bij deze minimaal invasieve ingreep.

Bevalling geen oorzaak plasproblemen

Ander onderzoek bij 524 vrouwen laat zien dat één jaar na de zwangerschap vaak voorkomende bekkenbodemklachten - urine- en ontlastingsincontinentie, afgenomen seksualiteit - meestal verdwenen zijn. Vrouwen die dan toch nog klachten hebben, blijken deze ook al gehad te hebben tijdens de zwangerschap. Dit ontdekte Pien van Brummen tijdens haar promotieonderzoek dat zij verrichtte aan de divisie Perinatologie en Gynaecologie aan het UMC Utrecht. Hiervoor dacht men dat de klachten zouden ontstaan door de bevalling. Van Brummen laat ook zien dat de wijze van bevallen (gewone bevalling vs. keizersnede) geen effect heeft op de seksualiteit.


bron: zorgkrant.nl


Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram