Antibiotica tegen rugpijn?

nieuws Volgens een Deense studie gepubliceerd in het European Spine Journal (http://link.springer.com/article/10.1007/s00586-013-2675-y) hebben sommige vormen van lage rugpijn mogelijk te maken met een bacteriële infectie en zou antibiotica kunnen helpen om dergelijke rugpijn te behandelen. Het ging om patiënten met lage rugpijn gedurende meer dan zes maanden na een spinale hernia bij wie een botzwelling (een zogenaamde Modic type 1 botoedeem) in de onderrug werd vastgesteld. Zij kregen gedurende 100 dagen een antibioticum of een niet-werkzaam placebo. Naast veranderingen in frequentie, duur en intensiteit van de pijn in de rug en de benen, werd ook nagegaan of er veranderingen optraden in de rug zelf met een MRI-scan. In de groep die antibiotica kreeg, verbeterde de ziektespecifieke handicap en rugpijnscores na de behandeling (100 dagen) en na één jaar veel sterker dan in de placebogroep.

De onderzoekers benadrukken dat uit dit onderzoek alleen kan afgeleid worden dat antibiotica zinvol zijn voor deze specifieke vorm van rugpijn die gepaard gaat met botoedeem na een eerdere hernia, maar zeker niet dat antibiotica bij alle vormen van lage rugpijn nuttig zouden zijn.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram