Stijging aantal woningbranden na jarenlange daling

nieuws Jaarlijks vinden in Nederland gemiddeld ruim 14.000 branden plaats, waarvan ruim 5.000 woningbranden. In 2006 is voor het eerst sinds jaren een stijging te zien geweest van 7% in het aantal woningbranden. Bij deze woningbranden kwamen 43 mensen om het leven en liepen 622 slachtoffers ernstig letsel op.
Kwetsbaar voor woningbranden zijn vooral gezinnen met jonge kinderen. Het is bekend dat kinderen snel in paniek raken als ze plotseling worden geconfronteerd met een woningbrand die zich razendsnel verspreidt en zich verstoppen als ze worden verrast door de dichte rook die bijna elke oriëntatie onmogelijk maakt. Uit onderzoek blijkt dat mensen niet weten hoe snel een klein beginnend brandje gevaarlijk kan worden. Mensen die zelf geen brand hebben meegemaakt, kunnen zich niet voorstellen hoe snel een beginnende brand zich uitbreidt en dat de hoge temperatuur en niet het vuur de spullen in huis doet vlamvatten. Steeds meer gezinnen hebben een rookmelder thuis, maar vergeten de melder op te hangen of weten niet meer of deze nog werkt.
Daarom wordt dit najaar een campagne gevoerd die mensen actiever wil laten zijn om echt wat aan brandpreventie thuis te doen. Om mensen hierbij te helpen is online de site www.woonikbrandveilig.nl beschikbaar. Bezoekers van de site kunnen een eigen profiel invullen over hoe ze wonen. Bijvoorbeeld in een flat of in een eengezinswoning en of ze alleen wonen of met een gezin met kinderen. Op basis van dit profiel kunnen ze een aantal belangrijke maatregelen toetsen en hun eigen preventielijstje samenstellen. Tevens worden bezoekers eenvoudiger in staat gesteld brandbeveiligingsmiddelen, zoals rookmelders en blusdekens, af te nemen.
De campagne woonikbrandveilig.nl is een gezamenlijk initiatief van Brandweer Nederland en stichting Consument en Veiligheid.


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram