Sint-Janskruid toch geen wondermiddel tegen depressies

nieuws Heel wat studies hebben de voorbije jaren aangetoond dat Sint-Janskruid (Hypericum), dat in de kruidengeneeskunde al sinds eeuwen wordt gebruikt tegen allerlei psychische kwalen, een effectief geneesmiddel is tegen lichte tot matige depressies. Ook in ons land zijn preparaten van Sint-Janskruid beschikbaar tegen depressie.
Volgens een overzichtsstudie in het Journal of the American Medical Association zijn veel van de onderzoeken over Sint-Janskruid echter van een zeer twijfelachtig niveau. Daarom werd een nieuwe studie uitgevoerd waarbij 200 volwassenen met een ernstge depressie gedurende 2 jaar, gedurende 8 weken werden gevolgd. Ze kregen ofwel Sint-Janskruid (900 tot 1200 mg per dag) ofwel een onwerkzaam placebo. Op het einde van de studieperiode bleken de symptomen verbeterd bij iets minder dan een kwart van de patiënten die het kruid namen, maar ook bij 19% van de mensen die het placebo namen.
Volgens de onderzoekers kan op basis van deze studie niet worden volgehouden dat Sint-Janskruid een betekenisvol antidepressief effect heeft, tenminste niet voor ernstige depressies. Voor mensen met lichtere vormen van depressie, recente depressies of mensen die veel geloof hechten aan de efficiëntie van het product, kan het misschien wel enig effect hebben, zo stippen de onderzoekers aan.


Bron : Journal of the American Medical Association, 18 april 2001

Lees ook: 10 vragen over depressie


Laatst bijgewerkt: maart 2005

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram