Hoogopgeleide man barbecuet onveiligst
nieuws
Hoogopgeleide mannen houden het minste rekening met voedselveiligheid bij het barbecuen. Zij laten langer dan vrouwen het vlees buiten de koelkast en gebruiken minder vaak een koeltas. 22% van de mannen doet er na aankoop van het vlees langer dan 1 uur over om het thuis in de koelkast te leggen; bij vrouwen is dat 13%.Ook jongeren nemen het niet zo nauw met de hygiëne. Jongeren weten het minst van besmettingsrisico’s en zijn het vaakst ziek na een avondje barbecueën. De meeste jongeren gebruiken geen koeltas. Van de jongeren staat 28% er helemaal niet bij stil of ze hetzelfde bord en bestek gebruiken voor rauw vlees en gegrild eten. Ook laten zij langer dan andere leeftijdsgroepen het eten buiten de koelkast staan.
Dat blijkt uit het onderzoek 'Gezondheidsrisico's van barbecueën' dat het Nederlandse Voedingscentrum heeft laten uitvoeren onder ruim duizend Nederlanders.
Het Voedingscentrum stelt positief verrast te zijn dat een grote meerderheid (84 proces) van alle barbecueliefhebbers voor bereid vlees ander bestek gebruikt dan voor rauw vlees. "Ook is het verheugend dat bijna 90 procent het eten maximaal een uur buiten de koelkast laat liggen voordat het op de barbecue gaat."