Een composthoop maken, hoe doe je dat?

Getty_composthoop_tuin_2024.jpg

boeken-interviews

Compost is bij uitstek geschikt om het bodemleven van de grond te verbeteren. Zelf goede compost maken is niet moeilijk, maar moet op de juiste manier gebeuren. Hoe dan? Kruidenspecialist Mieke Wesdorp-Willebrands geeft het antwoord in 'Het groot kruidenhandboek'.

Lees ook: Tuinieren is ideale beweging voor ouderen

Composthoop aanleggen

  1. Kies een beschaduwde hoek in de tuin, gedeeltelijk onder bomen of langs de noordzijde van een muur of haag. Het gemakkelijkst is langs een pad, zodat je de composthoop goed kunt bereiken met een kruiwagen.
  2. Maak de composthoop in de lengte langs het pad en ca. 750 tot 200 cm breed, afhankelijk van hoeveel je nodig hebt en hoeveel tuinafval je tuin geeft. Ernaast moet ruimte zijn voor een tweede composthoop, want terwijl je de ene hoop opbouwt, ligt de composthoop van het vorige seizoen rustig te verteren. De cyclus van het maken van eigen compost met een composthoop is 2 jaar.
  3. Zorg dat de grond onder de composthoop omgewerkt en goed doorlaatbaar is. De onderste laag bestaat uit grof materiaal, zoals gesnoeide planten. De stevige stengels van planten zoals zonnebloemen, topinamboer of maïs kunnen ook onderop, maar knip ze wel in kleine stukken van ca. 20 cm. Daarbovenop verdeel je het tuinafval gelijkmatig. Dit kan van alles zijn: oogstafval van allerlei soorten kruiden en groenten, tuinafval, gemaaid gras en herfstbladeren. Gebruik niet te veel eikenblad; dat veroorzaakt een te hoge zuurgraad van de grond. Keukenafval is ook goed, mits ongekookt, omdat het anders ratten aantrekt. Als de laag tuinafval ca. 40 cm hoog is, strooi je er een dun laagje kalk over en daarna een laagje humus of tuinaarde. Vervolgens mag er weer een laag tuinafval op. Als je aan biologische dierlijke mest kunt komen, is het goed om dat tegelijk met het tuinafval toe te voegen. Mest is beter opneembaar voor planten als het samen met plantaardige materiaal is gecomposteerd. Na elke laag tuinafval komen weer een laagje kalk en een laagje aarde en zo ga je door tot het einde van het tuinseizoen.
  4. Composthoop afdekken: Als de hoop ca. 720 tot 750 cm hoog is, dek je hem af met een laag stro, hooi of blad. Dit voorkomt onkruidgroei.

Lees ook: Mag je nog groenten eten uit je moestuin als die is overstroomd?

Composthoop versnellen

Sommige planten kun je aan de composthoop toevoegen, zoals duizendblad, heermoes, echte kamille en paardenbloem om de verteringsprocessen van de compost te bevorderen. In de biologisch-dynamische landbouw worden deze kruiden verwerkt met dierlijke bestanddelen tot preparaten die aan de compost worden toegevoegd. Je kunt bij sommige tuincentra een monster van je tuinaarde laten beoordelen en dan via de compost de nodige mineralen toevoegen.

Lees ook: Tuinieren: veilig gebruik van pesticiden

Composthoop in de zomer

Tijdens erg droge zomers is het raadzaam regelmatig regenwater over en in de composthoop te gieten. Prik hiervoor met een stok hier en daar een gat in het midden van de composthoop. Nog beter is verdunde brandnetelgier te gebruiken; dat werkt meteen als een katalysator om de omzettingen te bevorderen. Brandnetelgier maak je eenvoudig door een emmer vol grofgesneden brandnetels te overgieten met regenwater en een week te laten staan. Roer dagelijks krachtig. Het gaat behoorlijk stinken; zet de emmer daarom in een afgelegen hoekje. Giet het water af en verdeel deze brandnetelgier over de composthoop.

De temperatuur in een composthoop kan in de zomer behoorlijk oplopen; zo'n 40 °C is normaal. Als je de stoom ervan af ziet komen, is het te warm. Je kunt de hoop afkoelen door er koud water op te sproeien. Om de temperatuur in de zomer niet te hoog te laten oplopen, is het handig om er vanaf half mei een paar pompoenplanten langs te planten. Leid de ranken over de hoop zodat die in de schaduw van hun grote bladeren ligt. De pompoenen profiteren van de vruchtbare grond langs de composthoop.

Lees ook: Eet je de schil van fruit beter op of bevat die te veel pesticiden?

Composthoop omscheppen

De composthoop blijft liggen tot de winter, dan is het tijd om hem om te zetten op de plaats waar de oude composthoop heeft gelegen. Bij het omzetten van de verse composthoop komt de bovenste laag onder en de onderste laag bovenop te liggen. Je kunt tijdens het omzetten eventueel nog wat kalk of stalmest toevoegen.

Lees ook: Wat kunt u doen als uw tuingrond verontreinigd is?

Er zijn dus in het groeiseizoen twee composthopen: een in opbouw en een in rust. iedere winter is er een klaar. Door de verteringsprocessen slinkt de omgezette composthoop. Als de grove compost veranderd is in zachte, kruimelige aarde, is de compost klaar. Na het opruimen van de tuin, in de late herfst of het begin van de winter, kun je de compost rond de planten uitstrooien. Een laagje van 2 tot 5 cm is over het algemeen voldoende. Compost is ook heel geschikt als potgrond voor terras- en kamerplanten.

kruidenhandboek.jpg

Bron: 
'Het groot kruidenhandboek' van Mieke Wesdorp-Willebrands

39,99 euro

Uitgeverij Lannoo


auteur: Sofie Van Rossom, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2024

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram