Roken verhoogt kans op tandvleesontsteking en tandverlies

123-man-roken-baard-sigaret-12-16.jpg

nieuws Postmenopauzale vrouwen die rookten hebben meer kans op een tandvleesontsteking (gingivitis) en peridontitis waarbij uiteindelijk tanden verloren kunnen gaan. Dat schrijven onderzoekers van de University at Buffalo in het Journal of the American Dental Association.

Het is al langer bekend dat rokers gemakkelijker gingivitis krijgen dan niet-rokers. Bovendien vermindert de doorbloeding van het tandvlees waardoor de ontsteking vaak ongemerkt verloopt. Bij postmenopauzale vrouwen is dit risico nog groter dan bij mannen, ook als ze hun tanden goed verzorgen (poetsen, flossen, regelmatig bezoek aan de tandarts), zo blijkt uit dit onderzoek. Mogelijk heeft dit te maken met het feit dat nicotine de botdichtheid kan verminderen en ook een negatief effect heeft op de oestrogenenproductie.

Ruim 1.100 vrouwen werden in dit onderzoek gevolgd. Bij vrouwen die in het verleden hadden gerookt lag de kans op tandverlies door peridontitis veel hoger dan bij niet-rooksters. Er was een direct verband tussen het aantal sigaretten en de kans op tandverlies. De kans op verlies van tanden door peridontitis was zes keer zo groot bij postmenopauzale vrouwen die gedurende 26 jaar één pakje sigaretten per dag hadden gerookt, in vergelijking met niet-rooksters.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram