EU verbiedt tandvullingen met kwik

123-kind-tandarts-tand-03-17.jpg

nieuws Tandartsen in de EU-landen mogen vanaf juli 2018 geen kwik meer gebruiken in vullingen bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Het Europees Parlement heeft de aanscherping van de bestaande Europese wetgeving over het gebruik van kwik goedgekeurd.

Vrouwen die tijdens hun zwangerschap worden blootgesteld aan kwik, hebben een verhoogd risico op een kindje met geboorteafwijkingen. Jonge kinderen kunnen er neurologische afwijkingen door ontwikkelen. Tegen 2030 zou het giftige metaal helemaal taboe moeten zijn in amalgaamvullingen. Een eerder voorstel om dat eind 2022 in te laten gaan bleek niet haalbaar.

In verschillende Europese landen zoals Zweden, Duitsland en Frankrijk is het gebruik van kwikvullingen door de tandarts nu al sterk beperkt of verboden. Er bestaan al goede alternatieven voor kwikvullingen, toch bevat 1 op 5 tandvullingen in België nog kwik.
In EU-landen als Nederland, Duitsland, Zweden en Frankrijk zijn tandartsen al zeer spaarzaam met kwik. Van de 75 ton kwik die jaarlijks in de EU wordt gebruikt gaat een kwart naar de tandheelkunde. Kwikvullingen zijn goed voor één derde van de totale aanwezigheid van kwik in het milieu.

Het bestaande verbod op de productie, invoer en uitvoer van kwikhoudende producten, zoals batterijen en lampen, wordt door de aangepaste regels strikter. Er zijn slechts nog enkele uitzonderingen mogelijk op dit verbod, die voorzien dat wetenschappelijk onderzoek naar kwik mogelijk blijft.


Laatst bijgewerkt: april 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram