Meer kinderen met Down-syndroom

nieuws Onderzoek in Nederland van de Vrije Universiteit Amsterdam en het Nederlands Signalerings Centrum Kindergeneeskunde toont aan dat er meer en meer kinderen met het Down-syndroom geboren worden, namelijk 16 per 10.000 in plaats van 10 per 10.000 twintig jaar geleden.
De onderzoekers zien twee oorzaken van deze toename: Vrouwen krijgen op hogere leeftijd kinderen. De gemiddelde leeftijd van moeders met een Down-baby is hoger (gemiddeld 33,6 jaar) in vergelijking bij baby’s zonder Down (gemiddeld 31,6 jaar). Een groot deel (33%) van deze moeders is 36 jaar of ouder.
De andere reden is dat deze vrouwen vaak weloverwogen afzien van prenataal testen.
Anderzijds is de sterfte in het eerste levensjaar fors gedaald en neemt de levensverwachting van deze kinderen toe, omdat bijkomende medische problemen beter kunnen worden behandeld. Hartafwijkingen, vroeger de belangrijkste oorzaak van sterfte, kunnen door voortschrijdende techniek beter behandeld worden. Verder blijkt een veel lager percentage vrouwen borstvoeding te geven, terwijl borstvoeding juist belangrijk is om de mondmotoriek van Down kinderen te stimuleren.

Lees ook: Syndroom van Down (trisomie 21)


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram