Hoe ontstaat boeren en wat kan je eraan doen?

Laatst bijgewerkt: juni 2020
123_drank_boer_burp.jpg

dossier

Iedereen laat af en toe wel eens een boertje. Dit is meestal een normale, gezonde reactie. Overmatig boeren kan echter heel vervelend zijn en kan soms wijzen op een of andere aandoening, zoals aerofagie of reflux.

Wat is boeren?
Boeren is het ‘ontluchten’ van de maag via de slokdarm en mond. We slikken (ongemerkt) de hele dag door lucht in tijdens het eten, drinken of praten. Snel eten of drinken, drinken door een rietje, praten terwijl je eet, enzovoort zou de kans op boeren doen toenemen. Het maagvolume kan ook toenemen door gasvorming in de maag, zoals na het eten van sommige voedingswaren of na het drinken van koolzuurhoudende dranken. 

Hierdoor ontstaat een opstapeling van lucht in de maag, wat leidt tot het uitzetten van de maag. Als gevolg daarvan gaat de sluitspier tussen de slokdarm en de maag, de slokdarmsfincter, zich ontspannen en kan de lucht in de maag via de slokdarm en de mond ontsnappen. Dit beschermt de maag tegen extreme uitzetting door luchtophoping. Dit kan gepaard gaan met het typische ‘boer’-geluid. Dit is dus heel normaal. Meestal lucht het laten van een boer op, en verdwijnt het opgeblazen gevoel. 

Als boeren een verschijnsel is van een andere aandoening, zoals een maagzweer, galstenen, dyspepsie, brandend maagzuur... zijn er meestal ook andere klachten. Als het boeren een verschijnsel is bij een andere aandoening, dan moet deze aandoening behandeld worden.

Frequent boeren: aerofagie (luchtslikken)
Bij mensen die heel vaak moeten boeren, kan er sprake zijn van aerofagie of ‘luchthappen’. Dat is een chronische aandoening waarbij veel te veel lucht in de slokdarm wordt gezogen. In tegenstelling tot bij gewoon boeren, gaat die lucht niet naar de maag, maar wordt ze onmiddellijk weer uitgeblazen door een reactie in de slokdarm zelf. Mensen met aerofagie kunnen tot 20 keer per minuut moeten boeren. 

Er is momenteel geen behandeling voor aerofagie. Gasverminderende geneesmiddelen hebben geen zin vermits er geen sprake is van te veel gas in de maag. Meestal wordt gedragstherapie of logopedie aangeraden waarbij de patiënt een correcte sliktechniek wordt aangeleerd.

Supragastrisch boeren (bovenmaags boeren)
Bij supragastrisch boeren wordt er onbewust lucht in de slokdarm gezogen of geperst en direct daarna weer uitgeboerd. De lucht bereikt je maag niet. Het boeren treedt vaak zeer frequent op, tot wel 20 keer per minuut. Vaak ben je niet (meer) in staat dit gedrag te onderdrukken. 

Mogelijke oorzaken van supragastrisch boeren zijn: 
Kaak klemmen
Een onaangenaam gevoel in de borststreek
Het gevoel van een brok in de keel (globusgevoel)
Hyperventilatie
Spanningen in het lichaam
Verkeerde houding
Stress
Verkeerde gewoontes

Ook hiervoor wordt meestal gedragstherapie of logopedie aangeraden.

Tips bij boeren
Onderstaande tips en adviezen kunnen helpen het inslikken van lucht en het boeren te verminderen:
• Probeer stress en spanningen te vermijden. In periodes van stress slik je (ongemerkt) vaak veel meer lucht in.
• Eet en drink rustig en kauw goed, met je mond gesloten. 
• Gebruik geen kauwgom, want tijdens het kauwen van kauwgom slik je veel lucht in.
• Het kan helpen om voordat je een hap of slok doorslikt, eerst de achterkant van je tong tegen uw gehemelte aan te drukken. Eventueel kan een logopedist je helpen een betere slikmethode aan te leren.
• Stop met roken.
• Gebruik een gezonde, gevarieerde en vezelrijke voeding.

Als je last heeft van veel boeren, kan je onderstaande producten beter vermijden, of met mate gebruiken:
• Koolzuurhoudende frisdranken en bier, en light-producten.
• Nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, paprika en spruitjes.
• Pruimen, meloen, radijs, onrijp fruit en grote hoeveelheden fruit (niet meer dan 2-3 stuks per dag).
• Eieren.
• Grote hoeveelheden suiker en/of vet.
• Noten.
• Scherpe kruiden en specerijen.

Bronnen:
www.ntvg.nl
www.mlds.nl
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
Phonak

De impact van gehoorverlies op onze levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de gratis online hoortest.

Test nu je gehoor...

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram