Consistentie van stoelgang verandert darmflora

nieuws Wetenschappers gaan er vaak van uit dat een gezonde stoelgang niet te hard en niet te vast is én bovendien een groot aantal verschillende bacteriële soorten bevat. Maar dit werd nooit onderzocht. Het Vlaams Darmflora Project bekeek hoe stoelgangconsistentie de samenstelling van de darmflora verandert. Bij het indienen van hun stoelgangstaal hebben de vrijwilligers van het Vlaams Darmflora Project de consistentie van hun stoelgang aangegeven op een schaal van 1 tot 7 van erg hard tot heel waterig zoals bij diarree. Uit deze informatie en de analyse van de aanwezige darmbacteriën in 53 stalen blijkt dat de hardere stoelgang de grootste diversiteit herbergt.

Bedoeling van het Vlaams Darmflora Project is door onderzoek van de darmflora bij bij gezonde mensen het verband tussen darmflora en ziektebeelden bloot te leggen. Wanneer de natuurlijke microbiële flora wordt verstoord, kan dat leiden tot infecties, auto-immuunziekten en kanker.

In eerder onderzoek was al aangetoond dat mensen op basis van hun darmflora kunnen ingedeeld worden in 3 types darmflora, de zogenaamde enterotypes. Een van deze drie types, het ‘Prevotella enterotype’, werd - eerder tegenstrijdig - gekoppeld aan zowel een gezond, vezelrijk voedingspatroon als aan bepaalde ziektebeelden. Uit de resultaten van het Vlaams Darmflora Project blijkt nu dat het Prevotella enterotype voornamelijk voorkomt bij mensen met losse, enigszins vloeibare stoelgang – die dus veroorzaakt kan zijn door zowel een vezelrijk dieet als door bepaalde ziektes.
Het Vlaams Darmflora Project is een project van het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie).

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram