Bijna één Belg op tien lijdt aan diabetes

nieuws In België lijden ruim 500.000 mensen aan diabetes, dat is 1 op 20 Belgen. Indien men er echter vanuit gaat dat er nog eens zo’n 500.000 mensen diabetes hebben zonder het zelf te weten, komt men op 1 op 10.

Tussen 2001 en 2011 is het aantal Belgen met diabetes gestegen van 319.000 tot 542.000: een toename van maar liefst 70 procent. Dat blijkt uit cijfers van CM over het gebruik van diabetesmedicatie bij CM-leden.

De stijging zet zich door in alle leeftijdsgroepen, ook bij de kinderen en jongeren. Ze is zelfs het sterkst bij kinderen tussen 7 en 12 jaar: daar verdubbelde het aantal op tien jaar. Al meer dan 10.000 kinderen en jongeren tot 25 jaar lijden aan de ziekte. Al blijft diabetes nog altijd hoofdzakelijk voorkomen bij ouderen: 91 procent van de diabetici is ouder dan 45 jaar.
Elk jaar neemt het aantal diabetespatiënten toe met iets meer dan 5 procent. Zet deze trend zich door, dan lijden tegen 2030 bijna 1 miljoen mensen aan de ziekte.

De ziekte kan na verloop van tijd een aanzienlijk effect krijgen op de levenskwaliteit. Hart- en vaatziekten, nierproblemen, oogaandoeningen en de verzwering aan de voeten zijn mogelijke complicaties op latere leeftijd. Zo is diabetes de voornaamste oorzaak van blindheid.

De wetenschap wijst op een aantal risicofactoren voor diabetes die niet te beheersen zijn, zoals erfelijkheid en hogere leeftijd. Maar er zijn ook een aantal factoren waar we wel zelf iets kunnen aan doen, zoals zwaarlijvigheid, vet rond de buik en te weinig lichaamsbeweging.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram