Stress maakt je ouder

nieuws Heb je veel en langdurige stress, en werk je te hard? Dan betaal je een hoge prijs: je kan tot wel 17 jaar ouder lijken. "Dat langdurige stress oud maakt, is een volkswijsheid die in de laatste 40 jaar ook wetenschappelijk bewezen is", vertelt Nell van de Ligt, stress- en burn-outexpert.

"Symptomen van stress zijn: grijze haren, haaruitval, de huid die dof en grauw wordt. Door stress is er in je lichaam minder doorbloeding en minder toevoer van zuurstof en voedingsstoffen, en daardoor worden afvalstoffen minder goed afgevoerd."

Meer dan grijze haren

Je immuunsysteem wordt zwakker en je lichamelijke weerstand neemt af. Het verouderingsproces wordt hierdoor versneld en je wordt vatbaarder voor allerlei ziektes en huidaandoeningen.

"Chronische stress maakt dus niet alleen dat je er ouder uitziet, het leidt ook tot vroegtijdige aftakeling. Verzwakte vitaliteit, verminderde weerstand, verhoogde kans op ouderdomskwalen zoals hoge bloeddruk, hartaanval en ook een verhoogde sterftekans."

Leef je onder veel en langdurige stress, werk je te hard en heb je een druk leven, dan betaal je een hoge prijs. "Je kan dan wel tot 17 jaar ouder lijken. Tot die conclusie kwamen Elizabeth Blackburn en Richard Cawthon, twee vooraanstaande wetenschappers die de veroudering bij stress onderzochten. Maar het goede nieuws is dat als je leert met stress om te gaan, de veroudering kan worden teruggedraaid. Maar dat moet je wel doen voordat de stress jarenlang druk heeft uitgeoefend en blijvende schade heeft aangericht", aldus Nell van de Ligt.

Lees ook:

Laatst bijgewerkt: september 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram