Oscar-winnaars leven langer

nieuws Winnaars van een Oscar of een Academy Award zoals de jaarlijkse filmprijzen officiëel heten, leven gemiddeld vier jaar langer dan hun collega-acteurs en -actrices die nooit een Oscar hebben behaald in hun filmcarrière. Acteurs die meer dan één Oscar behaalden leven gemiddeld zelfs 6 jaar langer. Oscar-winnaars werden gemiddeld 79,7 jaar oud terwijl niet-winnaars gemiddeld 75,8 jaar werden.
Dat blijkt uit een Canadees onderzoek waarvan de resultaten verschenen in het meinummer van de Annals of Internal Medicine . "Eens je een oscar hebt gekregen, treedt er een gevoel van inwendige rust en zelfvoldaanheid op dat de rest van het leven kan aanhouden," aldus de Canadese professor Donald A. Redelmeier die de studie uitvoerde. "Hierdoor kan men anders omgaan met stress en is men beter bestand tegen alle mogelijke tegenvallers in het leven."
De studie betrof alle 762 acteurs die in de loop der jaren genomineerd waren voor een Academy Award. Voor elke genomineerde werd een vergelijkbaar acteur gezocht (qua geslacht en leeftijd) die in dezelfde film optrad maar die nooit genomineerd was.
Voorbeelden van langlevende Oscarwinnaars zijn o.m. John Gielgud (een Oscar voor zijn rol in Arthur) die 96 werd, George Burns ("The Sunshine Boys") werd 100, Greer Garson ("Mrs. Miniver") werd 92 net zoals Helen Hayes ("The Sin of Madelon Claudet," "Airport"). Katherine Hepburn die niet minder dan 4 Oscars won, werd onlangs 94 on Saturday. Anthony Quinn, in in 1952 een Oscar kreeg voor zijn rol in "Viva Zapata!" en in 1956 voor "Lust for Life" is 86.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram