Voor jou gelezen op De Standaard

Jeugd kraakt onder hoge verwachtingen

Laatst bijgewerkt: november 2019

nieuws Bijna vier op de tien jongeren voelen zich al langere tijd niet goed in hun vel. In die mate zelfs dat het hen hindert om dagelijkse taken zoals schoolwerk of hobby’s goed uit te voeren.
Vooral stress en druk liggen aan de basis daarvan. Ruim zestig procent geeft aan het gevoel te hebben niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen die gesteld worden. Ruim veertig procent zegt het moeilijk te hebben op school. Dat blijkt uit een enquête van de Vlaamse Jeugdraad.

Herkenbaar, meent socioloog Piet Bracke (UGent). 'Vroeger had je enkele vaste trajecten', zegt hij. 'In het persoonlijke leven was dat: een lief vinden, trouwen, kinderen krijgen. Op professioneel gebied: een diploma halen en een goede job vinden. Nu is er een brede variatie aan trajecten. Mensen moeten de juiste keuzes maken, en daarmee neemt ook de angst toe om verkeerd te kiezen. Je bent zelf verantwoordelijk als het niet lukt.'

Twee op de drie jongeren geven gelukkig wel aan dat ze hun problemen met vrienden kunnen bespreken. Tegelijk zegt een op de tien bij niemand terecht te kunnen.

De drempel naar professionele hulp blijft groot. De huisarts wordt haast nooit als hulplijn ingeschakeld en bijna 10 procent van de jongeren denkt bij niemand terecht te kunnen met zijn problemen.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20160707_02374671


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram