Imec-studie met wearables moet tot gepersonaliseerde aanpak stress leiden

imec-stressapp-03-18.jpg

nieuws

Het Belgische bedrijf Imec heeft wereldwijd de grootste multisensor dataset opgebouwd op het gebied van stressdetectie. In het kader van Imec’s Stress in the Work Environment (SWEET) studie zijn (stressgerelateerde) gegevens van ruim 1.000 mensen verzameld. Het is volgens Imec de eerste grootschalige studie die op klinisch niveau gevalideerde wearables heeft gebruikt om verbanden te vinden tussen mentale stress en fysiologische symptomen in het dagelijks leven.

Werkgerelateerde stress is normaal geworden in de huidige samenleving. Wanneer stress echter chronisch wordt, kan het langdurige gevolgen hebben voor het emotioneel en fysiek welbevinden. Depressie, angststoornissen en een burnout kunnen er uit volgen. Volgens Imec worden de kosten van stress (door afwezigheid en verminderde productie) in Europa op 514 miljard euro geschat, plus nog eens 63 miljard euro in directe kosten voor gezondheidszorg.

Sneller opsporen
Vragenlijsten zijn momenteel de meest gebruikte methode om stress te achterhalen, maar kosten veel tijd, zijn vaak subjectief en worden niet regelmatig toegepast. Het verlagen van stressniveaus vergt sneller detecteren van symptomen en tijdig gepersonaliseerd advies. Dit moet een persoon helpen om de juiste strategie te vinden om stress te beperken. 

Volgens Imec kan zijn wearable technologie in combinatie met geavanceerde algoritmen voor gegevensanalyse hier een belangrijke rol spelen.

Bij de SWEET-studie werd eerst een nulmeting verricht met gevalideerde vragenlijsten. Daarna kregen deelnemers gedurende vijf dagen een draadloze ECG-pleister die hartslag, variatie in hartslag en beweging mat. Verder moest een polsband uitgerust met speciaal ontwikkelde algoritmen zaken meten zoals huidtemperatuur en beweging. Fysiologische stresssymptomen werden dan gebundeld met contextuele gegevens, verzameld via de smartphone van deelnemers – bijvoorbeeld GPS-data, telefoonactiviteit en geluidsniveau, evenals zelf gerapporteerde informatie. Hier werden ook regelmatig uitgevoerde vragenrondes aan toegevoegd over dagelijkse activiteiten, eten en drinken, vermeende slaapkwaliteit en darmprocessen.

Volgens Elena Smets, onderzoeker bij het imec.change onderzoeksprogramma,  waren de wearables een cruciaal element in de studie om zo tot een mix van gegevens te komen die helpen bij een beter begrip van stressperiodes en –indicatoren. Een eerste resultaat was een verband tussen de gemiddelde variëteit in hartslag van deelnemers en de door hen zelf waargenomen stressniveaus.

De conclusies uit de studie vormen een basis om te komen tot wearable technologie die gepersonaliseerde, gebruiksvriendelijke feedback kan geven aan mensen. Zo moet stress verminderd kunnen worden met een meer gebalanceerde leefstijl.

Bron:
https://www.imec-int.com/en/articles/imec-s-sweet-study-collects-world-s-largest-dataset-on-stress-detection
https://www.icthealth.nl/nieuws/imec-studie-wearables-moet-tot-gepersonaliseerde-aanpak-stress-leiden/


Laatst bijgewerkt: maart 2018

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram