- dossierUien bewaren: zo blijven ze langer goed
- nieuwsHoren, zien, voelen, proeven en ruiken: plan nu een tripje naar de Kempen en geniet met ál je zintuigen
- dossierBeddengoed wassen: 8 slimme tips voor heerlijk frisse lakens
- dossierStatische elektriciteit: hoe voorkom je schokjes?
- dossierWaarom hebben zoveel vrouwen last van slaapproblemen?
Hoe kan je ongezond perfectionisme aanpakken?
dossier
Lees ook: Wat zijn de symptomen van perfectionisme?
Overmatig perfectionisme herkennen

© Getty Images
Lees ook: Faalangst: soorten, symptomen en behandeling
Wat kan je doen om minder perfectionistisch te zijn?
- Accepteer het feit dat je perfectionistisch bent: probeer niet het deel van jezelf dat perfectie nastreeft volledig te elimineren, want dat is onmogelijk. Houd je perfectionisme in plaats daarvan beheersbaar. Accepteer een beetje angst zolang het je gezondheid of motivatie niet schaadt.
- Stel jezelf realistische doelen: onrealistische verwachtingen hebben kan alleen maar leiden tot teleurstelling en uitputting. Het leidt bovendien tot uitstelgedrag. Leg je lat wat minder hoog, bijvoorbeeld door een taak slechts 80% van de tijd te geven die je er normaal aan besteedt. Leer ook nee te zeggen. Vraag om hulp of delegeer indien nodig.
- Deel je werk op: verdeel je to do’s in kleinere taken, en plan ze in in een realistisch tijdschema met haalbare deadlines. Wees trots op jezelf na elke kleine taak die je hebt voltooid.
- Controleer je vooruitgang: erken dagelijks of wekelijks de momenten waarop je jezelf hebt kunnen bevrijden van overmatig perfectionisme. Identificeer de momenten waarop je perfectionisme een positieve impact heeft gehad op je werk. En probeer te begrijpen waarom.
- Wees niet te hard voor jezelf: vergissen is menselijk en niemand is perfect. Fouten maken mag.
- Plan je agenda niet te vol: gun jezelf tijd. Je kunt bijvoorbeeld tijd vrijmaken voor mindfulness of meditatie. Dit kan je helpen om geworteld te blijven in het huidige moment, weg van de angst om te falen.
- Vergeet niet om ruimte te geven voor je hobby's: werk is geen doel op zich. Hobby’s geven je positieve energie en helpen je om je batterijen op te laden.
- Vergelijk jezelf niet met anderen: vooral sociale netwerksites als Facebook en Instagram kunnen een vertekend beeld geven. Het lijkt soms alsof anderen alles op een rijtje hebben en jij helemaal niet, maar wees je ervan bewust dat dat helemaal niet zo is.
Lees ook: Hoe vermijd je dat stress ontaardt in een burn-out?
Wanneer zoek je best hulp?
- Cognitieve gedragstherapie: Cognitieve gedragstherapie is een korte therapie die je helpt disfunctionele gedachten te identificeren en te leren hoe je ze kunt veranderen. Het is aangetoond dat deze therapie effectief is bij zowel het verminderen van ongezond perfectionisme als bij het verbeteren van bijbehorende psychiatrische stoornissen.
- Systemische gezinstherapie: In sommige gevallen kan dit type therapie helpen verklaren hoe perfectionisme zich binnen de gezinseenheid heeft ontwikkeld en hoe het een individu als lid van dat gezin heeft beïnvloed.
- Hypnotherapie: Hypnose kan perfectionistische neigingen veranderen door gebruik te maken van de kracht van directe suggestie. Het laat de patiënt beseffen dat hij menselijk is en dus fouten kan maken. Het vergroot het zelfvertrouwen, leert mensen hun successen te waarderen en helpt hen stress te verminderen of te beheersen.
Lees ook: Hartcoherentie: ademhalingstechniek tegen hyperventilatie, angst en stress
Bronnen:
https://www.webmd.com
https://hbr.org
https://www.researchgate.net
https://ichgcp.net
https://www.goodtherapy.org
https://bettermindsatwork.com